Uyurken hafızayı güçlendirin, derin beyin stimülasyonu çalışması

Leila

Global Mod
Global Mod
Sözde ‘dinlendirici uyku‘ boş bir tanım değil, bilimsel bir temeli var. Örneğin, uykunun hafızayı güçlendirmede çok önemli bir rol oynadığı biliniyor, ancak bilim adamları hala bu sürecin beyinde gece boyunca nasıl gerçekleştiğini çözmeye çalışıyorlar. UCLA (Kaliforniya Los Angeles Üniversitesi) Sağlık ve Tel Aviv Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından yürütülen yeni araştırma, hafıza konsolidasyonunun nasıl gerçekleştiğine dair ana akım bilimsel teoriyi desteklemek için insan beyninin içinden ilk fizyolojik kanıtı sağlıyor. Ancak dahası da var: Bilim adamları, uyku döngüsünün çok önemli bir aşaması sırasında hedeflenen derin beyin stimülasyonunun bu süreci iyileştirdiğini de buldular.

“Nature Neuroscience” dergisinde yayınlanan çalışma bu nedenle, olası bir rolü hakkında yeni ipuçları sunabilir. Derin beyin uyarımıMakalenin ortak yazarı beyin cerrahisi profesörü Itzhak Fried, uyku sırasında uygulanan bu yöntemin bir gün Alzheimer hastalığı gibi hafıza bozuklukları olan hastalara yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Bu, beynin bir bölgesine başka bir bölgeden kaydedilen beyin aktivitesiyle tam olarak senkronize edilmiş elektriksel uyarıları ateşleyen yeni bir ‘kapalı döngü’ sistemi ile başarıldı.

Geçerli teoriye göre beyin, siz uyurken ‘kapatma’ sırasında yeni bilgileri uzun süreli anılara dönüştürür. Beynin hafıza merkezi olan hipokampus ile akıl yürütme ve planlama gibi daha yüksek beyin işlevleriyle ilişkili olan serebral korteks arasında geceleri bir diyalog vardır. Ve bu diyalog, beyin dalgalarının özellikle yavaş olduğu ve beyin bölgelerindeki nöronların hızlı bir şekilde senkronize ve sessiz bir şekilde ateşlenmesi arasında gidip geldiği derin uyku evresinde meydana gelir. UCLA Health’de epilepsi cerrahisi direktörü Fried, ekibin çalışmasının “hafıza merkezi ile tüm korteks arasında bu etkileşim mekanizmasının gerçekten var olduğuna dair tek nöron seviyesine kadar ilk büyük kanıtı” sağladığını söylüyor. “Hem hafızanın insanlarda nasıl çalıştığını anlamak hem de bu bilgiyi hafızayı gerçekten güçlendirmek için kullanmak açısından bilimsel değeri var.”


Lbellek birleştirme teorisine UCLA Health’te çalışmanın yazarları tarafından epilepsili 18 hastanın beyinlerinde elektrotlar kullanılarak test edildi. Elektrotlar, tipik olarak yaklaşık 10 gün süren hastanede kalışları sırasında nöbetlerinin kaynağını belirlemeye yardımcı olmak için hastalara implante edildi. Bu analiz de o vesileyle yapıldı. Çalışma iki gece ve iki sabah boyunca gerçekleştirildi. Yatmadan hemen önce, katılımcılara Marilyn Monroe ve Jack Nicholson gibi kolayca tanınabilen yıldızlar da dahil olmak üzere 25 ünlünün ve hayvanların fotoğrafları gösterildi. Hastalar hemen hangi ünlünün hangi hayvanla eşleştiğini hatırlama yetenekleri açısından test edildi ve aynı test, kesintisiz bir uykuyla geçen bir gecenin sabahında tekrarlandı.

Başka bir gece, yatmadan önce 25 yeni hayvan ve ünlü eşleşmesi gösterildi. Ancak bu kez, hastalara gece hedefli elektrik uyarısı verildi ve eşleri hatırlama yetenekleri sabah test edildi. Bu elektriksel stimülasyonu iletmek için, araştırmacılar gerçek zamanlı bir kapalı döngü sistemi yarattılar: sistem, beyinden gelen elektrik sinyallerini “dinledi” ve hastalar, hafıza güçlendirme ile ilişkili derin uyku dönemine girdiğinde, nazik elektriksel uyarılar yaydı. hızla ateşleyen nöronlara eşzamanlı olarak ‘oynamaları’ talimatını vermek. Bir orkestra şefi gibi, Fried tarafından kullanılan görüntüdür. Sonuç: Test edilen her kişi, elektrik stimülasyonu ile bir gece uykusundan sonra, kesintisiz bir uykuyla karşılaştırıldığında hafıza testlerinde daha iyi performans gösterdi. Anahtar elektrofizyolojik belirteçler ayrıca bilginin hipokampus arasında ve korteks boyunca aktığını ve hafızanın sağlamlaştırılmasını destekleyen fiziksel kanıtlar sağladığını gösterdi.

2021’de ‘New England Journal of Medicine’de yayınlanan bir çalışmayla beyin için kanıtlamış olan Fried, “Bilginin beyindeki daha kalıcı depolama konumlarına aktığı bu otoyolu önemli ölçüde iyileştirdiğimizi bulduk” dedi. ilk kez elektrik stimülasyonu hafızayı güçlendirebilir. Bilim adamı, yapay zekanın belirli faaliyetlerde yardımcı olup olamayacağını araştırmak için yakın zamanda Ulusal Sağlık Enstitülerinden (NIH) 7 milyon dolar aldı. Bu çalışma, genel olarak hafızayı geliştirme yeteneğini göstermiş olsa da, “bir sonraki zorluk, belirli hatıraları modüle etme yeteneğine sahip olup olmadığımızı bulmaktır.”