“Tüberküloz yükselişte, yine korkutuyor”

Leila

Global Mod
Global Mod
“Tüberküloz, ilaca dirençli suşlar nedeniyle yeniden korkutmaya başlıyor. Söylemek yanlış çünkü çok fazla korku yaşadık ve artık bunu duymak istemiyoruz. Ancak dirençli mikobakteriler bizi gerçekten endişelendirmeye başlıyor” . Adnkronos Salute’de İtalyan Bulaşıcı ve Tropikal Hastalıklar Derneği’nin (Simit) bilimsel direktörü Massimo Andreoni, bugün Roma’da, birlikte düzenlenen ‘Halk sağlığının yanındayız: bulaşıcı hastalıklar için eylem çağrısı’ toplantısının oturum aralarında Dünya Tüberküloz Günü arifesinde Genel Tıp ve Birinci Basamak Derneği (Simg) ile.

Andreoni, “İyileşmekte olan bir hastalıktan bahsediyoruz,” diye devam ediyor. “Ve bu biraz kaçınılmaz çünkü küreselleşmenin pek çok olumlu yanı sıra birçok olumsuz yönü de var. Mikropların daha iyi dolaşmasını da sağlıyor. Sorun şu ki, yüzlerce yıldır bildiğimiz verem basili bile artık çoklu dirençli hale geliyor. 7-8 ilaç kullanmak zorunda kaldığımız ve bazen mikobakteriyi yenemediğimiz için tedavinin çok karmaşık hale geldiği vakalar var. Bu vakalar baskın hale gelirse sorun çok ciddi hale geliyor”.


DÜNYADAKİ VAKALAR – Tüberküloz, önde gelen öldürücü enfeksiyonlardan biri olmaya devam ediyor 1,6 milyon ölüm ve milyonlarca enfeksiyonla dünyada her yıl küresel olarak ve aileler ve topluluklar üzerinde büyük bir etki. Geçen yıl, Covid-19 salgını tarafından körüklenen Dünya Sağlık Örgütü, yaklaşık yirmi yıldır ilk kez TB ve ilaca dirençli TB vakalarında ve ölümlerde artış bildirdi.

İtalya, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 24 Mart’ta kutlanan Dünya Verem Günü arifesinde yeniden başlatılan 2030 yılına kadar veremi ortadan kaldırma hedefinde kutup konumunda. “Yılda yaklaşık 3.000 yeni vaka ile İtalya, tüberküloz için düşük endemik olarak tanımlanan bir ülkedir. Avrupa Mikobakteriyoloji Derneği (Esm) başkanı ve İtalyan Klinik Mikrobiyologlar Derneği (Amcli) koordinatörü Daniela Maria Cirillo, “(çoğu Batı Avrupa ülkesi gibi) ve bu savaşı kazanmaya aday ülkelerden biri” diyor. Ancak “Bunun olması için – Milano’daki Irccs San Raffaele hastanesinin Gelişmekte Olan Patojenler Birimi başkanı uzmanı uyarıyor – hastalığın hala var olduğunun, en kırılgan olanları etkilediğinin ve hangilerinin olması gerektiğinin farkında olmak gerekiyor” derhal fark edilir ve yeni enfeksiyonlardan kaçınmak için uygun şekilde tedavi edilir”.