Son Dakika: MHK Lideri Ferhat Gündoğdu canlı yayında tek tek deklare etti! 13 hakemin bileti niye kesildi?

Mustafa

Global Mod
Global Mod
MHK Lideri Ferhat Gündoğdu, Türkiye’de futbol gündemine damga vuran tarihi hakem sonucunın akabinde birinci kere açıklamalarda bulundu.

Yayıncı kuruluş beIN SPORTS’ta soruları yanıtlayan Ferhat Gündoğdu, 13 hakemin biletinin niye kesildiğinin münasebetlerini sıraladı.

Ferhat Gündoğdu’nun açıklamalarının tamamı şöyle:

“Bu sonucun açıklanmasının üzerinden 48 saat geçti. Bu aldığımız karar bir operasyon yahut paklık üzere sözlerle değerlendirilmesini kabul etmiyorum. Bunlar gerçek değil. MHK olarak yaptığımız bir çalışmanın, projenin, Türk hakemliğinin geleceği için yaptığımız projenin birinci etabı olarak söyleyebilirim. Hakemlerimiz ve bizler epey yıpratılıyor. Bunun bir proje olduğunu ve sistemsel bir çalışma olduğunu bilerek yorum yaparsak epey daha uygun olur.”

“goreve geldiğimiz günü düşünürsek birinci vakit içinderda bütün liglerin sağlıklı bir biçimde oynanması için devamlılık gerekiyordu. Bir yandan da yıllardır konuşulan Türk hakemliği değişim sürecinin başlangıcı için bir projeyi üretmek gerekiyordu. Bir plan yaptık, bunu da idareye sunarak onay aldık. 4 ay boyunca herkese mühlet tanıdım. Buna çalışma arkadaşlarım da dahil. Sorumluluklarımız var, biz Türk futboluna hizmet sunuyorsak, bu hizmetin de kalitesi sorgulanıyorsa biz de kendi içimizde sorgulamayı yapmalıydık. Bu 4 aylık müddet boyunca hakem arkadaşlarımızı ve gözlemcileri inceledik ve sonuç olarak bu sonucu aldık.”

“BU KARAR BİR KLASMAN BELİRLEMEDİK, HER YIL YAPILIR”

“Bu karar bir klasman belirlemedir. Her yıl yapılır bu klasman belirleme. Alışık olmadığımız mevzu bunun dönem ortasında yapılmadı. Klasman belirlemeler dönem sonunda ve devre içinde yapılır. Bendilk evvelki idare bunu 4 periyoda çıkarmıştı, biz de devam ettirdik. bu biçimde bunun gerekliğini bu kadar yeterli anlamamıştım lakin şu 48 saatte bunu fazlaca düzgün anladım.”

“TFF’nin MHK talimatlarında klasman belirleme talimatları vardır. MHK’ye klasman belirleme hakkı verir bu algoritma. Her an sizi sıralar. Dönem başında ve devre içinde, yıl ortasında de iki sefer sizi bu algoritma sizi sıralar. En altta kalan arkadaşlarımız klasman düşer.”

Güntekin Onay: niye 10 hafta daha beklemediniz? Şaibe sözü de akla geliyor. Bu hakemler içinde milletlerarası seviyede isimler de var. Makasla kesermiş üzere bir karar alındı. Lütfen tatmin edici bir biçimde açıklayın bunu…

“4 aylık çalışmanın son 2 aylık periyodunda eğitimlerimiz, seminerlerimiz, saha içi müşahedelerimiz, VAR kayıtları… Bunların hepsinin üzerinde çalıştık. Bu arkadaşlarım ve klasmanda kalan öbür arkadaşlarımın hiç biri, hiç bir terör örgütüyle, yasa dışı bir durumla yan yana gelmemiştir. Ortaya atılan argümanlar asılsızdır. Bunun altını kıymetle çiziyorum. Bunun konuşulmasından hayli rahatsızız.”

“Klasman belirlemede üç kategoride arkadaşlarımız var. 1. kategoride hakemliğinin sonuna gelmiş, itimatlarını yitirmiş, yıpratılmış arkadaşlarımız var. İster istemez yıpranıyorsunuz yılda 30 maç yönetince… Birtakım arkadaşlarımız bilerek yahut bilmeyerek kurumun üzerinde davranışlarda bulundular. Bizler toplum üzerinde yaşıyoruz, rol modellerimiz var. Rol model arkadaşlarımız, bulundukları statünün verdiği avantajlardan hakemlik sisteminin etkilendiğini gördük. Fikrinde ve davranışında hür olmayan hiç bir insan rahat karar veremez. Hakemlerden beklenen şey rahat ve hür karar vermektir. Bunun kurumu yıprattığına karar verdikten daha sonra 10 haftayı bile bekleyecek vaktimiz olmadığına karar verdik. Hakemlere karşı yapılan bu değerlendirmeler sırf hakemliği değil, Türk futbolunu etkiliyor. 1. kategorideki arkadaşlarımızla bu yüzden yollarımızı ayırdık.”

“2. kategorideki arkadaşlarımız, bulundukları liglerin yeterliliklerini kendilerine verilen müddet ortasında karşılayamadılar.”




“BİR GÜN BEKLEMEYE TAHAMMÜLÜMÜZ YOKTU”

Güntekin Onay: Size sorduğum soruya karşılık vermiyorsunuz sayın Gündoğdu. Pazar günü maç yöneten hakemler salı günü nazaranvden alındı. Lütfen daha açıklayıcı olun.


“Karar 8 Mart günü alınmadı. 1,5 aylık bir çalışmanın geldiği bir noktaydı. 10 maç dahi bekleyemezdik artık. Bir gün beklemeye tahammül yoktu. Kamuoyunda kasıtlı yahut bencilde bir hareket ettiğimiz tarafında bir fikir var ise bunu devre içinde yapabilirdik. Bu 1,5 aylık bahtı da verdik arkadaşlarımıza. Vakit zaman küçük ihtarlarla düzelmeleri için talih verdik fakat olmadı.”

Güntekin Onay: Sizce Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus makûs hakemler mi? bu biçimdesine değerli bir hakem, Dünya Kupası’nda maç yönetmeye hazırlanırken bu karar akla yatkın gelmiyor… Akla pek epeyce soru işareti geliyor. Ligin bitimine 10 hafta kala bu hakemlerle yolların ayrılması son derece radikal. Kategoriymiş, performansmış bunlar kâfi değil. Bunun ardında TFF mi var, kulüp liderleri mı var… Çok keskin bir karar, dünya futbol tarihinde görülmemiş bir şey.

“Değil doğal ki. bu türlü bakınca akla yatkın gelmiyor olabilir. Operasyon sözü kullanılıyor lakin operasyon yok. 2 ve 3. kategorideki arkadaşlarımız, bir üst kategori için bahtlarını yitirmiş arkadaşlarımız. Bu arkadaşlar hakemlik topluluğunun dışına çıkmış değil. Bu arkadaşların hepsi bizim için tıpkı talihe ve pahaya sahip. Amatör ligde maç yöneten hakemlerimiz de bu türlü. Biz şayet bir sistem konuşup bu sistemi uygulamaya çalışırken bireyler üzerinde kalacaksak bunu yapamayız. Kamuoyunun merak etmediği şey, biz bu arkadaşlarımızla yola devam edeceğiz. Devam etmek isterlerse gözlemci, hakem eğitmeni, VAR’da yeni bir tertibe geçiyoruz ve onlarla çalışmalara devam etmek istiyoruz. Kendilerine önümüzdeki günlerle bir davet yazısı göndereceğim.”


TFF VE KULÜPLERİN DAHLİ VAR MI?

“Bu kararda kimsenin dahli yoktur. Ne TFF Lideri, ne kulüp liderleri ne de öbür bireyler. Bu listenin hazırlanmasından ve sunulmasından büsbütün ben ve grubum sorumlu. David Ellarey’in de dahli yok, listeden de haberi yoktur.”

Güntekin Onay: Mete Kalkavan’ın sonucu için ne diyorsunuz?

“Tabii bu duygusal bir durum. senelerca bir arada nazaranv yaptığınız bireylerle olaylı da olsa yolları ayırmış oluyorsunuz. Harika Lig ve 1. Lig’de misyon yapan arkadaşlarımızı davet ettim, bunun izahatini yapmak için. bir daha görüşeceğiz kendileriyle.”

Güntekin Onay: Bu hakemler bu hafta maç yönetmiyoruz derlerse ne yapacaksınız?

“Türkiye Cumhuriyeti büyük bir kurum. bu biçimdesi bir şey bir terxihtir lakin hürmet duymam. İstifa edebilir, en doğal hakkı. Belirli bir süre nazaranv almak istemeyebilir. 8888 tane insan kaynağımız var, 6500’ü hakem. Aşağıda bekleyen o kadar fazlaca genç arkadaşımız var ki… senelerca B ve C klasmanında bakılırsav yapıp üst klasmandan hakem ayrılmadığı için üst klasmana çıkamayan hakemlerimiz var. Aşağıda pırıl pırıl hakemlerimiz var. Onları da yakından takip eden bir takım var, bana haftalık rapor veriyorlar. Gözlemci raporlarının yanı sıra UEFA’dan eğitim için gelen insanlardan da onlara mentorluk yapmalarını istiyoruz. bu türlü hem yenilenme sağlanıyor, tıpkı vakitte hakemliğin yüzü değişiyor. Bu duygusal sonucu almak kolay değil, taşın altına elimizi değil gövdemizi soktuk. Liderimiz Nihat Özdemir’e de teşekkür ediyorum, bu projemizde yanımızda oldu.”

“CÜNEYT ÇAKIR VE FIRAT AYDINUS İLE ŞİMDİ KONUŞMADIK”

Güntekin Onay: Ferhat Gündoğdu o denli bir misyon edinmiş ki kendine. Rusya’da gerçekleşen Rolşevik İhtilali üzere. Nasıl bir misyon edindiniz kendinize?


“Hata yahut eksiklik görüyorsak yıllardır şikayet edilen sistemi değiştirmek gerekir. Ben hakemliğin mutfağından geliyorum. İrtibata açık bir beşerim, akademik geçmişim de bu sorunu görüp tahlil etmemde yardımcı oldu. Devamlı bununla baş yoruyordum. dediğiniz üzere bir ihtilal yahut operasyon gayesiyle yola çıkılmaz. Gördüğümüz kusurları düzeltmek üzere bir misyonumuz var. Duygusal bir durum evet fakat buna göğüs gerebilmek gerekiyor. Bu ağır bir taş ve biz bunun altına gövdemizi soktuk.”

“Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus ile çabucak hemen konuşmadık. Arayanlar oldu. Açıklama yapacağımı ve kendileriyle ferdî olarak görüşeceğimi söylemiş oldum. Bu süreçte yorum yapmamalarını rica ettim. Dinlerler, dinlemezler kendi kararlarıdır. Bir idareye projeyi sunarken nasıl yapacağımızı belirtirken sonucu deklare ettiktan daha sonra neler olabileceğinin de varsayımlarını yapmıştık. Toplumsal medyada olayı öbür yerlere çekme eğilimleri de oldu. Bu yüzden bu programa geldim.”

“TRABZONSPOR’UN PUAN FARKI DİREKT ETKEN DEĞİL FAKAT TESİR EDEN ŞEYLERDEN BİRİ”

Güntekin Onay: Trabzonspor puan farkıyla başkan. 4 grup yarışıyor olsaydı bu sonucu alabilir miydiniz?


“Doğrudan etken değil fakat tesir eden şeylerden biri de bu oldu. Maç planlamalarını yaparken maç oynamaya çalışan kadrolar, seyircinin maç dahil olduğu maçlar olacak. Birinci maçlarda yeni hakemlerimize yardımcı olmamız gerekiyor. Onların mental durumunu da takip etmemiz gerekecek. Bu durum bize dolaylı bir etken oldu.”

Güntekin Onay: Her puanın, her golün ehemmiyeti fazlaca fazla. 1. Lig’de de müsabaka devam ediyor. Yanılgıyı kaldırabilecek mi bu karar?

“Lütfen endişelenmeyin. Bu ismi geçen arkadaşlarımız da yanılgı yapıyor. Genç arkadaşlarımız da yanılgı yapacak. Genç arkadaşlarımızın yaptığpı yanılgıyı daha rahat tolere edebilen bir toplumuz. Kusurların nitelikleri birebir olmayacaktır lakin deneyimli arkadaşlarımıza daha fazla maç vereceğiz. Yolları ayırdığımız arkadaşlara son vakitte daha seyrek maç veriyorduk. esasen bu arkadaşlarımızla devam ediyorduk son devirde. 4. hakemleri de alt ligden veriyoruz.”

“8 Mart’ta bayanlarımızı sembolik olarak görmediniz. Daha sık nazaranceksiniz. Liderimizin 2023’te bayan hakem kelamı vardı. Bunun da üzerine düşüyoruz. Daha fazla nazaranv alacaklar. Yakın vakitte 1. ve 2. liglerimizde onları da alanda goreceğiz.”

“YENİ KUŞAK HAKEMLERİN ALGILARI DAHA AÇIK”

“Yeni nesil hakemlerin eğitim düzeyleri, algıları daha açık. Eğitim çeşitliliği fazla. Son periyotta eğitim süreçlerinde kendimizi pek eleştirdik. Gelen yabancı eğitimcileri de eleştirdik. Çeşitliliği arttırdık. Şu anda VAR odasına girecek arkadaşlarımız son 7 haftadır imtihandan geçiyor. 2 dakikalık klipli imtihanda 100 üzerinden 75 alamazsan kusura bakma VAR’da bakılırsav yapamazsın. 40’ın üzerinde klip izlemiş oluyorlar ayrıyeten.”

“HAKEMLERİMİZİN İÇ DÜNYALARINDA NELER YAŞADIKLARINI BİR KENDİLERİ BİR DE BİZ BİLİYORUZ”

Hakemlerimizin iç dünyalarında neler yaşadıklarını bir kendileri bir de biz biliyoruz. Nasıl hislerle maça çıkıp nasıl hislerle maçtan ayrıldığını biliyoruz. Biz duygusal bir milletiz. Sistemsel bozukluktan dolayı farklı şeyler yaşanmış olabilir ancak biz bu sistemin üzerinde çalışıyoruz.

“VAR’DA BİRTAKIM PROBLEMLER OLDUĞUNA KISMEN KATILIYORUM”

“VAR’da birtakım sıkıntılar olduğuna kısmen katılıyorum. Teknoloji olarak epeyce uygun imkanlara sahibiz. Vakit zaman bu teknolojiyi kullanmak için bize başvuranlar da oluyor. Bundan da memnunluk duyuyoruz. 4 yıldır VAR kullanıyoruz, birinci 2 yılı biraz sancılı geçti yeniliğe alıştığımız için. Çekilen çizgilerde derinlik arttığı vakit kuşkular oluştu yanlışsız yahut yanlış… Son eğitimlerimizde VAR sorumlumuza çizgimizi ve standardımızı sen belirle dedik. VAR odasına fazladan, hayli fala yetki vermediğimiz AVAR 2 arkadaşımızı koyuyoruz. Bu arkadaşlarımız gelecek dönem ligimizde VAR yahut AVAR olarak nazaranv yapacaklar.”

“YABANCI HAKEME KARŞIYIM”

“Yabancı teknik yönetici bir tercihtir lakin ben yerliyi tercih ederim. Yabancı hakeme de karşıyım. Biz 84 milyonluk büyük bir ülkeyiz. İnsan gücümüz çok yüksek. Bu kadar insanın olduğu yerde dışarıdan bir beklentiye girilmesini şahsî olarak yanlışsız bulmuyorum.”

“Profesyonel hakemlik dünyada denendi. Çok gelişmiş ülkeler bile zorlandı. İşletme mantığıyla hayli karlı gelmedi. Yarı profesyonel sistem uygulanıyor. Bizde de o denli oldu. Herkese tıpkı mukavele ve kaidelerin sağlanmasını hayli gerçek bulmuyorum. Yeni projemiz dahilinde bunu da düzenleyeceğiz. Sabit bir hakem fiyatı olarak ancak zorluk ve performansa dayalı bir prim sistemine geçeceğiz. Rekabet insanları sıcak meblağ ve sisteme katkı getirir. Koşullarımıza ve ekonomimize uygun biçimde ilerleyeceğiz.”

“HAKEMLERİN OLUMSUZLUK YAŞAYACAKLARINI DÜŞÜNMÜYORUM”

“Biz sonuçtan giden bir toplumuz, sonuç makus olursa ‘Biz söylemiştik’ diyen olacaktır. Hakem arkadaşlarımızın olumsuzluk yaşayacaklarını düşünmüyorum. Gerekirse onlara her türlü dayanağı sağlayacağız.”

“Devre içinde Futbol Hakemliği Çalışma Kümesi ile toplandık. Çok pahalı bir küme, Kulüpler Birliği üyelerinden iştirak oluyor. Oyunun fazlaca fazla durması bir sorun. Çalışma kümemizde bunu gaye olarak koydum. Muhteşem Lig’De 1. yarının ortalaması 52 dakika 37 saniye. Büyük liglere bakında 8-10 dakikaya varan fark var. Bunu direkt hakem arttıramaz, oyuncu yerde yatıyorsa bu onun kendi bedeliyle ilgilidir. Hakemlerimize ‘Oyuncu uzak bölgede yerde yatıyorsa yanına gittikten daha sonra sıhhat takımlarını çağırma, giderken çağır’ dedik. bu türlü bize düşen şeylerde geliştirmeler yapmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili akademik çalışmalardan da yaralanmak istiyoruz.”

AKRABALIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI

“Son olarak akrabalık sisteminden de bahsetmek isterim. Babadan oğula, eş-dost alakaları… Biz bunu alt liglerde hayli sayıda arkadaşımıza vazife vermemeye başlamıştık. Kendilerinden de anlayış bekliyoruz. Biroldukca baba da bizi arayıp ‘Ben çocuğumun etkilenmesini istemiyorum, gorevimdem ayrılıyorum’ dedi. Bu sistemi kaldırdığımız için hoş yansılar de aldık.”

NELER OLMUŞTU?

Merkez Hakem Konseyi, Harika Lig’de nazaranv alan hakem takımını bir daha belirlerken 13 ismi listeden çıkarmıştı. Hem yaş sonu tıpkı vakitte kulüplerin şikayetlerini göz önünde bulunduran MHK, bu dönemi tamamlayacak hakemleri güncellemişti.

Federasyonun resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya bakılırsa; Üstün Lig’de düdük çalann Cüneyt Çakır, Ali Palabıyık, Aldulkadir Bitigen, Fırat Aydınus, Bahattin Şimşek, Burak Şeker, Suat Arslanboğa, Hüseyin Göçek, Mert Güzenge, Tugay Kaan Numanoğlu, Alper Ulusoy, Halis Özkahya listeden çıkarılırken Özgür Yankaya’nın ise yalnızca VAR hakemi olarak misyon alacağı kaydedilmişti.


METE KALKAVAN HAKEMLİĞİ BIRAKTI

Muhteşem Lig’in deneyimli hakemlerinden Mete Kalkavan, MHK’nin 13 hakemle ilgili aldığı sonucun akabinde hakemliği bırakma sonucu aldı. Hakemlikten istifa eden Kalkavan, istifasını MHK’ye sundu.

Kalkavan’ın istifaya münasebet olarak, 13 hakemin MHK tarafınca bakılırsavlerine sebepsiz yere son verilmesi olduğu açıklandı. 43 yaşındaki Mete Kalkavan, liste dışı bırakılmamasına karşın hakemliği bırakma sonucunı Merkez Hakem Konseyi’ne iletti.

“İNSAN OLMAK KURUŞ İLE DEĞİL DURUŞ İLE ÖLÇÜLÜR”

Hakemliği bırakma sonucunı akabinde Mete Kalkavan’ın kardeşi Melis Kalkavan Erdoğan’dan dikkat çeken bir paylaşım geldi. Melis Kalkavan Erdoğan Twitter hesabından, “İnsan olmak kuruş ile değil, duruş ile ölçülür” tabirlerini kullandı.


NİHAT ÖZDEMİR’DEN BİRİNCİ AÇIKLAMA

Türkiye Futbol Federasyonu Lideri Nihat Özdemir, MHK’nın tarihi Hakem sonucuna ait sessizliğini dün bozdu.

“Merkez Hakem Heyeti’nden hakemlerle ilgili bir karar geldi. Ben de federasyon lideri olarak mevzuyu idare heyetimize taşıdım.” diyen Nihat Özdemir, oy birliği ile karar aldıklarını açıklarken, “Gelen reaksiyonlarla ilgili bir yorumum olmaz. sonucumız nihaidir.” sözlerini kullandı.


SERVET YARDIMCI: TEK MÜDAHALEM KURUMSAL BAZDA

UEFA İdare Heyeti Üyesi ve TFF Asbaşkanı Servet Yardımcı, MHK’nın tarihi hakem sonucuna ait birinci kere Hürriyet’e değerlendirmelerde bulundu.

Yardımcı, “Rizeliyim, Rize beni suçluyor; Fenerbahçe kongre üyesiyim, onlar suçluyor. Bakın Rize-Galatasaray maçı daha sonrası Kulüpler Birliği ile bir ortaya geldik. MHK’nın bir daha yapılandırılması ile ilgili olarak UEFA ve FIFA’ya uyumlu bir yapı oluşturmak istedik. Bu yapının tesis edilmesi için David Ellary ismini önerdim. Gelecek hakemlik kuruluşumuzun röntgenini çekecekti. UEFA’da 55 federasyonun bağlı olduğu komitenin lideriyim. Oradaki tecrübeyi aktarmak da öteki bir maksadım. Ben isimlerle değil, kurumsal olarak ne yapılması gerektiği ile ilgileniyorum. Benim hakemlik konusunda tek müdahalem kurumsal bazda bu oldu.” dedi.


REVİZYON daha sonraSI MUHTEŞEM LİG HAKEMLERİ

Yaşar Kemal Uğurlu
Halil Umut Meler
Atilla Karaoğlan
Arda Kardeşler
Erkan Özdamar
Ümit Öztürk
Ali Şansalan
Sarper Barış Latife
Zorbay Küçük
Yasin Kol
Volkan Bayarslan
Kadir Sağlam
Mustafa Kürşad Filiz
Çağdaş Altay

REVİZYON daha sonraSI VAR HAKEMLERİ

Özgüç Türkalp
Özgür Yankaya
Emre Malok
Erkan Engin

Okumaya devam et...