Savaştan bile daha berbat: Suriye’de can kaybı 1782’ye çıktı

Farrah

New member
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki sarsıntılarda, Suriye’nin çeşitli bölgelerinde ölenlerin sayısı 1782’ye, yaralananların sayısı 3 bin 749’a çıktı. Sarsıntılardan etkilenen İdlib, Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus vilayetlerinde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Esed rejiminin haber ajansı SANA’nın haberine göre, sarsıntıda Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus vilayetlerinin rejim denetimindeki bölgelerinde 812 kişi ömrünü kaybetti, 1449 kişi yaralandı. Yabancı medya kuruluşlarına konuşan birtakım Suriyeliler, yaşadıkları felaketin yıllardır süren iç savaştan bile daha berbat olduğunu belirttiler. Bölgede çocuk, bayan ve yaşlı depremzedeler geceyi dondurucu soğuk altında dışarıda geçirmek zorunda kaldı. Zelzele felaketinden kurtulanlar, bölgeye fazlaca acil yardım ulaşması gerektiğini, bilhassa medikal gereçler üzere kimi eserlerde önemli bir meşakkat yaşandığına dikkat çekiyor.

İdlib’te enkaz altında kalan Suriyeli küçük kız ve kardeşi saatler daha sonra kurtarıldı.


Beyaz Baretliler’den ağır çalışma



Suriye’nin kuzeyinde muhaliflerin denetimindeki bölgelerde de epey sayıda bina yıkıldı yahut hasar gördü. Suriye’nin İdlib ile Fırat Kalkanı ve Zeytin Kısmı harekatı bölgelerinde de en az 970 kişi öldü, 2 bin 300’den çok kişi yaralandı. Beyaz Baretliler olarak da bilinen Suriye Sivil Savunma Teşkilatı’nın Lideri Raid Salih, enkaz altında olan yüzlerce aileyi kurtarmak için vakit içinde yarıştıklarını belirterek, muhaliflerin denetimindeki bölgelerdeki kurtarma çalışmaları için memleketler arası yardıma muhtaçlıkları olduğunu söz etti. Öte yandan bölgedeki hastanelerin kapasitelerinin ötesinde faaliyet gösterdiği, koridorların dahi yaralılarla dolu olduğu açıklandı. Bir hastaneye 500’den çok yaralının geldiği ve 100’den çok ömrünü kaybeden kişinin cenazelerinin de hastanede olduğu belirtilerek durumun kritik olduğu kaydedildi.



Enkaz altında mucize bebek




  • Suriye’nin Halep kentinde gebe bir bayan enkaz altında doğum yaptı. Kurtarma takımları bebeğin sağlıklı olduğunu, annenin ise ömrünü kaybettiğini söylemiş oldu. Merkez üssü Kahramanmaraş olan sarsıntılardan etkilenen Suriye’de arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Halep kentinde devam eden kurtarma çalışmaları sırasında enkaz altındaki gebe bir hanımın doğum yaptığı bildirildi. Kurtarma takımları tarafınca kurtarılan bebeğin sağlıklı olduğu belirtilirken, enkaz altından çıkarılan hanımın ise hayatını kaybettiği kaydedildi.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif


Pakistan’dan yardım fonu



Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in talimatıyla, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki sarsıntılar niçiniyle mağdur olan afetzedeler için yardım fonu oluşturuldu. Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya bakılırsa, Bakanlar Konseyinin tüm üyelerinin bir aylık maaşları ve tüm devlet çalışanlarının maaşlarının bir günlük kısmının yardım fonuna bağışlanmasına karar verildi.