Özel Eğitimde Hangi Durumlarda Ek Ders %25 Fazla Ödenir ?

Simge

New member
Özel Eğitimde Hangi Durumlarda Ek Ders %25 Fazla Ödenir?

Öğretmenlerin ek ders ücretleri, görev yaptıkları alanlara, ders saatlerine, öğrenci profiline ve bazı özel durumlara göre değişiklik gösterebilir. Özellikle özel eğitim alanında görev yapan öğretmenler için ek ders ücretlerinde %25 oranında artış yapılabilmektedir. Bu artışın hangi durumlarda uygulandığı, öğretmenlerin merak ettiği önemli konulardan biridir. Bu makalede, özel eğitimde ek ders ücretlerinin %25 fazla ödenmesi konusunu detaylı bir şekilde ele alacak, yasal dayanaklardan özel durumlara kadar birçok sorunun yanıtını vereceğiz.

Yasal Dayanak: Ek Ders Ücreti Artışının Temeli

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin ek ders ücretleri, 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Bu karara göre özel eğitim gerektiren öğrencilere yönelik verilen bazı derslerde, öğretmenlerin ek ders ücretleri %25 artırımlı olarak ödenir.

%25 Fazla Ek Ders Ücreti Hangi Öğretmenlere Verilir?

Aşağıdaki durumlarda görev yapan öğretmenler, %25 oranında artırımlı ek ders ücreti alırlar:

1. Özel Eğitim Öğretmenleri: Zihinsel, otizmli, işitme veya görme engelli öğrencilere doğrudan birebir eğitim veren özel eğitim sınıfı öğretmenleri bu kapsama girer.

2. Kaynaştırma Eğitimi Veren Öğretmenler: Bireysel eğitim planı (BEP) uygulanan öğrencilerin bulunduğu sınıflarda görev yapan öğretmenler, bu öğrencilere yönelik ek destek sunuyorsa artırımlı ek ders ücreti alabilirler.

3. Destek Eğitim Odasında Görev Alan Öğretmenler: Destek eğitim odalarında özel gereksinimli öğrencilere bireysel ya da küçük grup eğitimi veren öğretmenler de bu kapsamda değerlendirilir.

4. Rehberlik ve Rehabilitasyon Merkezlerinde (RAM) Görev Yapanlar: Bu kurumlarda özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerle çalışan öğretmenlerin de ek ders ücretleri artırımlı olarak ödenir.

5. Evde Eğitim ve Hastane Sınıflarında Görev Yapanlar: Özel gereksinimli öğrencilere evde ya da hastane ortamında eğitim veren öğretmenler, %25 artırımlı ek ders ücretinden yararlanır.

Ek Ders Ücretindeki %25 Artış Ne Anlama Geliyor?

Normal şartlarda bir öğretmene ödenen 1 saatlik ek ders ücreti örneğin 100 TL ise, bu öğretmen yukarıdaki şartları sağlıyorsa aynı ders için 125 TL alır. Bu artış, öğretmenin maaşına yansımaz; yalnızca haftalık ders saatlerinin dışında verilen ek ders saatlerine uygulanır.

Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

1. Her özel eğitim öğretmeni otomatik olarak %25 fazla ek ders alır mı?

Hayır. Öğretmenin görev yaptığı kurum ve verdiği dersin türü bu noktada önemlidir. Örneğin, sınıfında özel gereksinimli öğrenci bulunmayan bir öğretmen bu artıştan faydalanamaz. Ancak özel eğitim sınıfında çalışan veya destek eğitim odasında görev yapan öğretmenler için bu artış geçerlidir.

2. Kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıflarda görev yapan öğretmenler de bu haktan yararlanır mı?

Evet, ancak bazı şartlar gereklidir. Öğretmenin, bireyselleştirilmiş eğitim planı (BEP) hazırlaması ve bu plana uygun bireysel destek eğitimi sunması gerekir. Bu destek genellikle destek eğitim odasında verilir ve bu durum belgelenmelidir.

3. Ek dersin %25 artırımlı ödenmesi için il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin onayı gerekir mi?

Evet, ek derslerin artır