Kovid, mide-bağırsak rahatsızlıkları riskini katlıyor: çalışma

Leila

Global Mod
Global Mod
Covid-19 ile hastalanmak, enfeksiyondan sonraki bir yıl içinde gastrointestinal bozuklukların gelişme riskini katlar. Covid geçirenler arasında, hiç Sars-CoV-2 bulaşmamış olanlara göre uzun süreli mide ve bağırsak sorunları yaşama olasılığı genel olarak %36 artıyor. Bunlar, mide ağrısı (+%36), akut pankreatit (+%46), mide iltihabı (+%47), sinirlilik dahil olmak üzere %35 daha yüksek gastroözofageal reflü riskinden %62 daha yüksek mide veya ince bağırsak ülseri riskine kadar değişir. bağırsak sendromu (+%54). Bir Amerikan ekibi, ‘Nature Communications’da yayınlanan kapsamlı bir çalışmada matematiği yapıyor. Yazarlar, bugüne kadar COVID-19’un ABD’de 6 milyondan fazla yeni gastrointestinal bozukluk vakasına ve dünya çapında 42 milyona katkıda bulunduğunu tahmin ediyor. Virüsün ‘miraları’ arasında kabızlık, ishal, karın ağrısı, şişkinlik, kusma ve karaciğer yetmezliği dahil karaciğer sorunları da var. Bu nedenle, hafif semptomlardan potansiyel olarak ölümcül patolojilere kadar.

Analiz, St. Louis’deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden ve Gaziler İşleri St. Louis Sağlık Bakım Sisteminden bilim adamları tarafından yazılmıştır. Araştırmacılar, ülkedeki en büyük entegre sağlık sistemi olan ABD Gazi İşleri Bakanlığı tarafından tutulan veri tabanındaki yaklaşık 14 milyon isimsiz tıbbi kaydı inceledi. Ardından, 1 Mart 2020’den 15 Ocak 2021’e kadar Covid testi pozitif çıkan ve enfeksiyonu takip eden ilk 30 gün içinde hayatta kalan 154 binden fazla kişiyle ilgili bir dizi kontrollü veri tanımladılar. Bu hastaların gastrointestinal sonuçları, Sars-CoV-2 ile enfekte olmayan iki kontrol grubunda bulunanlarla karşılaştırıldı: 1 Mart 2020-15 Ocak 2021 aynı döneminde 5,6 milyonun üzerinde ve 1 Mart’tan bu yana 5,8 milyonun üzerinde, 2018’den 31 Aralık 2019’a kadar, pandemik koronavirüs gezegenin dört bir yanındaki milyonlarca insanı enfekte edip öldürmeden çok önce.

Çalışmaya dahil edilen kişiler çoğunlukla yaşlı beyaz erkeklerdi, ancak yazarlar ayrıca her yaştan ve etnik kökenden 1,1 milyondan fazla kadın ve yetişkini içeren verileri değerlendirerek “Covid-19 enfeksiyonundan sonra uzun vadeli gastrointestinal problemler geliştiren insanlar” olduğunu doğruladı. cinsiyet ve ırk geçmişinden bağımsız olarak her yaştan”, diye açıklıyor Washington Üniversitesi’nden klinik epidemiyolog Ziyad Al-Aly, önceki çalışmalarında ekibiyle birlikte Sars-CoV-2’nin beyin, kalp, böbrekler ve diğer organlar. Birkaç çalışmada, Al-Aly ve meslektaşları genel olarak Long Covid ile ilişkili yaklaşık 80 yan etki buldu.

Al-Aly, “Gastrointestinal sorunlar, Kovid hasta topluluğu tarafından bildirilen ilk sorunlar arasındaydı” diye belirtiyor. “Gastrointestinal sistemin virüs için bir rezervuar görevi gördüğü giderek daha açık hale geliyor”, bu nedenle “araştırmanın durumunda, Long Covid gastrointestinal bozukluklarla ilgili veriler bizi şaşırtmadı”. Bununla birlikte, epidemiyolog, “virüs, sağlıklı” yani asemptomatik “olarak kabul edilen veya hafif enfeksiyonlar geçirmiş olanlar arasında bile yıkıcı olabilir. Covid-19’un vücuttaki herhangi bir organ sistemine saldırma yeteneğini gözlemliyoruz. bazen ölüm de dahil olmak üzere ciddi uzun vadeli sonuçlarla.”

Al-Aly, “Birçok kişi Covid-19 ile grip arasında karşılaştırma yapıyor” diye devam ediyor. Peki, “Grip nedeniyle hastaneye kaldırılanların sağlık sonuçlarını Kovid nedeniyle hastaneye yatırılanlarla karşılaştırdık ve Kovid nedeniyle hastaneye yatırılan kişilerde mide-bağırsak rahatsızlıklarına yakalanma riskinin arttığını gözlemledik. Pandeminin bu noktasında bile – uzmanı uyarıyor – Kovid- 19 gripten daha ciddi olmaya devam ediyor”. Aşılama etkisine gelince, çalışmaya dahil edilenlerin çok azı aşılanmıştı çünkü söz konusu dönemde aşılar henüz çok büyük ölçekte mevcut değildi. Her halükarda yazar, “aşılar Uzun Kovid risklerini azaltmaya yardımcı olsa da, enfeksiyonun kalbi, akciğerleri, beyni ve gastrointestinal sistemi etkileyebilecek uzun vadeli semptomlarına karşı tam koruma sağlamazlar” diyor.

Al-Aly, “Şimdiye kadar toplanan tüm kanıtlarla birlikte ele alındığında, bu raporun bulguları, enfeksiyondan sonra uzun vadeli sağlık etkilerini önlemek ve tedavi etmek için stratejiler geliştirme çabalarımızı acilen iki katına çıkarma ve hızlandırma ihtiyacımızı vurguluyor” dedi. COVID-19″. Bilim insanı için “akut sonrası Covid yardımının ayrılmaz bir parçası olarak” mide-bağırsak sağlığını “dahil etmek esastır”.