İsviçre kazandı lakin Kosova daha epeyce sevindi

Mustafa

Global Mod
Global Mod
İsviçre’nin Sırbistan karşısındaki galibiyeti İsviçre’yi değil lakin Kosova’yı sokaklara döktü… Halkının büyük kısmı Arnavut olan ve Yugoslavya İç Savaşı sırasında İsviçre’ye değerli sayıda göç veren Kosova’da İsviçre’nin gollerin biri de Kosovalı Shaqiri’den gelince -ve tabi galip gelinen taraf Sırbistan olunca- Prizren’den Priştine’ye tüm ülke bayram yerine döndü. Eline Arnavutluk Bayrağı alan epey sayıda Kosovalı araçlarıyla çeşit atarken kimi kentlerde havaya silahla atış edildi ve havai fişek patlatıldı. Kosova Başbakanı Albin Kurti de toplumsal medya hesabında “Sırbistan elendi, tebrikler İsviçre” yazarak sevince ortak oldu. Bu ortada İsviçre’nin bir öbür Arnavutu Xhaka’nın gol yahut asisti olmamasına rağmen maçın adamı seçilmesi Sırpları çok kızdırdı. Kimi Sırp gazeteleri bunu bir provokasyon olarak nitelendirdi. Arnavut basını ise maçta iki kadro içinde yaşanan gerginlik sırasında bir küme Sırp taraftarın ‘Arnavutları öldürün’ formunda tezahürat yaptığını yazdı.

SHAQIRI KARTAL YAPMADI, YAPAN TARAFTAR ATILDI

İsviçre’nin Sırbistan’ı 3-2 yendiği maçta bir gol atan Xherdan Shaqiri kadrosunun üst tipe çıkmasında büyük rol oynadı. 2014 Dünya Kupası’nda Honduras’a ve 2018’de -bir dahaSırbistan’a gol atan deneyimli oyuncu Dünya Kupası’nın son üç tertibinde Lionel Messi ile Cristiano Ronaldo’yla birlikte gol atan üçüncü oyuncu oldu. Lakin İsviçrelileri golden epeyce sevindiren tahminen de Shaqiri’nin gol daha sonrası, Arnavutların ulusal simgesi olan çift başlı kartal işareti yapmayıp muhtemel cezadan kurtulması. Aslen Kosovalı bir Arnavut olan Shaqiri, 2018’de Kosova ile ortası pek nahoş olan Sırbistan’a gol attıktan daha sonra bu işareti yapmış ve daha sonrasında para cezası almıştı. Bu ortada Kosova basınına göre maçta tribünde Kartal işareti yapan Anila Mahalla isimli bayan tribünden atıldı.

SEN MİSİN TAKTİK KAĞIDINI YERE ATAN

Teknik yöneticilerin taktiklerini kağıtla alana göndermesi artık sık rastlanılan bir durum… Danimarka Teknik Yöneticisi Kasper Hjulmand da Avustralya ile oynadıkları final niteliğindeki maçta Skov ve eski Trabzonsporlu Cornelius’u oyunu alırken bir de taktik kağıdı gönderdi. İletisi alan Hojbjerg kağıdı okuduktan daha sonra -çevre paklığı konusunda çocuklara makûs örnek olarak- yere attı. Lakin sinemaların tersine bildiri kendi kendini yok etmeyince Avustralyalı forvet Mitchell Duke bu fırsatı kaçırmadı, çabucak kağıdı kapıp Andersen’in (Tehlikeyi fark eden tek Danimarkalı oydu) bakışları içinde teknik yöneticisi Graham Arnold’a verdi. Kağıdı dikkatle okuyan teknik heyet dakikalar daha sonra taktik değişikliğe giderken, Avustralya maçtan istediği skorla (1-0) ayrılmasını bildi.

VAR MONİTÖRÜ NAKAVT

Uruguay’ın Dünya Kupası’na gol farkıyla veda etmesi çok olaylı oldu… Güney Amerikalılar, 90 dakika boyunca verdiği kararlar niçiniyle Gana maçının hakem triosuna bir çok öfkeliydi. Hakemlere karşı bir darp olmadı şüphesiz fakat bu, Edinson Cavani’yi kesmemiş olacak ki Valencia’lı forvet oyuncular tünelden aşağı inerken öfkeyle VAR monitörüne yumruk attı ve monitörün yere düşmesine niye oldu.

KUPA TARİHİNDE 2 İLK

Katar’da dünya kupaları tarihinde bir birinci yaşandı ve son 16 cinsinde dünya üstündeki her kıtadan en az 1 grup yer aldı. Ayrıyeten 32 kadrolu formatta birinci sefer bir Dünya Kupası’nda hiç bir grup kümesi 9 puanla tamamlayamadı.

Okumaya devam et...