Irak akınlar niçiniyle İran’a nota verdi

Farrah

New member
Irak, ülkenin kuzeyindeki Komele, İKDP ve PAK örgütlerine ilişkin karargahlara düzenlediği hava hücumları niçiniyle İran’a nota verdi.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İran’ın Bağdat Büyükelçisi Muhammed Kazım Al-Sadık’ın bakanlığa çağrıldığı açıklandı. Açıklamada, “İran’ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı köylere yönelik insansız hava araçları ve füzelerle düzenlediği ve ortalarında bayanlar ile çocukların da bulunduğu Iraklı birtakım sivillerin vefatına niye olan hava hücumlarından dolayı İran Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığına çağrılarak kendisine sert bir nota verildi” sözleri kullanıldı.

İran güçlerinin Irak’ın egemenliğine ve topraklarına yönelik devam eden akınlarının bir sefer daha kınandığı açıklamada, İran’ın Irak kentlerindeki sivil halkı gaye alması karşısında sessiz kalınmayacağı kaydedildi. İran’dan Irak’ın egemenliğine hürmet duymasının istendiği açıklamada, Tahran idaresine Irak’a yönelik askeri hareket ve silah lisanını kullanmaktan uzak durması daveti yapıldı.

İran, dün Irak’ın kuzeyindeki Komele, İKDP ve PAK örgütlerine ilişkin karargahların füze ve İHA’larla vurulduğunu duyurmuştu.

IKBY Sıhhat Bakanı Saman Berzenci, İran’ın kelam konusu ataklarında 9 kişinin öldüğünü, 32 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

BİR HAFTADA ÜÇÜNCÜ SALDIRI

Bu, Irak’ın kuzeyindeki Tahran idaresi zıddı örgütlerin merkezlerine son bir haftada düzenlenen üçüncü akın oldu.

İran 24 Eylül’de Komele ve İKDP’nin Irak’ın kuzeyindeki merkezlerini topçu atışlarıyla vurmuştu. İran İhtilal Muhafızları Ordusu, ülkede Mahsa Amini’nin vefatı üzerine başlayan protestolar devam ederken Komele ve İKDP’yi kaos çıkarmak gayesiyle hudut bölgelerine silahlı kümeler ve hayli ölçüde silah göndermekle suçlamıştı. İran, birkaç gün de kelam konusu kümelerin mevzilerine hücum düzenlemişti.

İran tarafınca “terör örgütü” olarak kabul edilen Komele, İKDP ve PAK, yıllardır IKBY denetiminde yer alan bölgelerdeki kamplarda barınıyor.