Gelecekte, Avatarımız terapileri ve müdahaleleri test etmek için bir “kobay” olacak

Leila

Global Mod
Global Mod
Yakın gelecekte bizim ‘Avatarlar‘, önce bıçağın altına girmek için dijital bir ikiz. En iyi prosedür belirlendiğinde ve beklenmedik durum ortadan kaldırıldığında, gerisi bize kalır. Yapay Zeka (AI), ‘Derin öğrenme’ ve kişiselleştirilmiş tıbbı birleştirerek tedavi şeklini değiştirebilecek devrimdir. “Avatar, ilaçların etkilerinden en iyi terapilere, uzaktan yardım yoluyla ve hayvan kobayları üzerindeki deneylerin durdurulmasına kadar, tıbbın birçok yönüne müdahale etmemize ve hasta için nihai sonuçların kalitesini artırmamıza izin verecek.” Adnkronos Salute’ye açıklıyor. John Bilge, mühendis ve Roma Tor Vergata Üniversitesi’nde Elektronik Doçenti. Yıllardır giyilebilir teknoloji projeleri geliştiriyor, Kovid salgını sırasında ses analizi yoluyla patolojileri teşhis edebilen Voicewise uygulamasını hayata geçirdi.

Bir ‘sanal ikiz’ bir doktorun doğmasına nasıl yardımcı olabilir? “Doktorlarla yakın ve uzun süreli işbirliğimden doğdu, ben bir mühendisim ve tıbbın bazı yönlerini bilmiyorum, ancak onlarla sürekli etkileşim halindeyim ve bu nedenle teknikler geliştiriliyor, aynı zamanda onların isteklerini de karşılıyor” diyor. Saggio – Yirmi yıl önce, Viterbo yerel sağlık otoritesi için, eski bir iPhone modelinde görülebilen sanal bir model sayesinde, ameliyattan sonra hastanın el becerisini ölçebilen sensörlü bir eldiven yaptım. Bugün sanal yaratmaya geldik. organ parçalarının veya tüm organın simülasyonları, ancak ‘makine öğrenimi’ algoritmalarını doğru bir şekilde beslemenin darboğazı, bir veritabanına ve dolayısıyla onları nereden alacağınıza sahip olmaktır”.

“Bugün – diye devam ediyor – dijital ikizi yaratmak için giyilebilir ve hatta insan vücudunun içine yerleştirilebilen invaziv sensör modelleri ile çalışıyoruz. Sonra çevrede bulunan ve insanların hareketlerini ölçen yaygın sensörler var ve son olarak eğiklik sensörleri var. artık her ortamda bulunan ‘wi-fi’ ağları sayesinde analizler yapanlar. Tüm bu kaynaklar yapay zekayı beslemek için veri tabanını oluşturuyor”.


“Burada, Tor Vergata’da bir matematikçi olan Paolo Roselli ile birlikte, Clifford’un cebirinden türetilen ve bugün bazı algoritmalarda olduğu gibi girdi ve çıktı verileri içeren kapalı bir kutu olmama avantajına sahip, ancak her değişkenin belirli bir özelliği olan özel algoritmalar geliştiriyoruz. ağırlık verilir ve yeni algoritmalar oluşturulur”. Bu süper algoritmaları oluşturmak için muazzam bilgi işlem kapasitesine ihtiyaç var, “kuantum mekaniğine sahip hesaplayıcılara ihtiyaç var, ancak bunlar zaten çok erken prototipler olarak oradalar” diye belirtiyor. “Bu algoritmaların ameliyathanede robot kullanan cerrahın hareketini yorumlayabileceğini, belirli bir ihtiyaç için en iyi hareketi optimize edebileceğini ve – gözlemlediğini – prosedürün gerçekleştirileceğini hayal etmeliyiz. dünyanın en iyi cerrahlarının jestlerinin senteziyle”.

Ama tıbbi eylemi insanlıktan çıkarma riski yok mu? Saggio, “Hayır, çünkü ‘iş her zaman uzmanda olacaktır’ diye yanıtlıyor. Doktor-hasta ilişkisine müdahale etmiyoruz ama fazladan bir araç sağlıyoruz. CT taramaları veya ameliyathaneye ilk robotlar geldiğinde olduğu gibi”. Hastanın avatarına ulaşmak için ekonomik kaynaklar da gerekiyor, bu cephede firmalardan ilgi var mı? “Evet, ama genellikle zaten prototipi istiyorsunuz -” diye bitiriyor mühendis -. Zaten pazara sunacak bir şey istiyorlar ama bu her zaman mümkün olmuyor. Bir sonuca varmak için zaman, araştırma ve deney gerekiyor. her şeyi ve hemen. Sistem bunu anlamalı ve aramaya yardımcı olmalıdır”.