“Biyolojikler organlara ve eklemlere verilen zararı azaltır”

Leila

Global Mod
Global Mod
Sistemik lupus eritematozus (SLE) otoimmün romatizmal bir hastalıktırBu, bağışıklık sisteminin yalnızca bakteri ve virüsler gibi dış etkenlere karşı değil, aynı zamanda organizmanın kendi organlarına ve sistemlerine karşı da hareket ettiği anlamına gelir. Bu nedenle herhangi bir organa ve aparata saldırabilir ve en sık etkilenenler eklemler, deri ve böbreklerdir. Lupuslu hasta, yaşam kalitesinin yanı sıra bazı organların işlevselliğinin tehlikeye girdiğini görme riski taşır. Bazı daha ciddi vakalarda, hastanın hayatta kalması bile riske atılır.” Eular Kongresi (European Congress of Rheumatology) 2023, Milano’daki MiCo’da 31 Mayıs – 3 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor ve SLE tedavilerinin değerlendirmesi yapılıyor.

Bir yanıta ulaşan ve en iyi durumda remisyona giren hastaların yüzdesi açısından avantajlı olduğu kanıtlanmış olan tedavi, lupuslu hastalarda yaklaşık on yıldır kullanılan belimumab gibi biyolojik ilaçlara dayalıdır: “Bazılarında denekler, belimumab gibi biyolojik ilaçlarla tedavi – açıkladı Iaccarino – hasar birikiminin, yani organların, eklemlerin, böbreklerin işlevselliğindeki bozulmanın azaltılmasını garanti etti. Biyolojik ilaçlarla tedaviden dermatolojik yönler de yararlanır, cilt izleri gibi. Bu ilaçlar kesinlikle bu hastaların yaşam kalitelerini artırmaya yardımcı oldu”.

Biyolojik ilaçlarla tedavinin organ hasarını azaltmadaki etkinliği, Padua merkezi tarafından koordine edilen ve belimumab ile tedavi edilen sistemik lupus eritematozuslu yaklaşık 500 hastayı içeren İtalyan çalışması ‘BeRLiSS: gerçek yaşam ortamında belimumab çalışmasında’ sonuçlarıyla gösterilmiştir. ve ardından ulusal bölgede bulunan 24 uzmanlaşmış merkez tarafından takip edildi: “Bu çalışma sadece randomize kontrollü çalışmalarda görebildiğimiz verileri doğrulamakla kalmadı – aynı zamanda bu ilacın hastalık alevlenmeleri ve bu hastalarda hasarın birikmesi”.