6 Şubat 2 deprem ne kadar sürdü ?

Hypophrenia

Global Mod
Global Mod
6 Şubat 2023 Depreminin Süresi ve Etkileri: Bir Yaşamın Yıkılma Anı

Merhaba forumdaşlar,

Bugün sizlerle çok derin izler bırakan 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremi ve onun etkilerini konuşmak istiyorum. O anı hâlâ hatırlıyorum; bir anda hayatın ne kadar kırılgan olduğunu tekrar fark ettim. Depremin ne kadar sürdüğünü merak ettim, çünkü bazen saniyeler bile saatler gibi geçebiliyor. Bu konuya dair öğrendiklerimi ve hikâyeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Belki de bu felaketin sürekliliği hakkında daha fazla fikir sahibi olursunuz.

Depremin Süresi: Kaç Saniye, Kaç Saat?

6 Şubat 2023, saat 04:17’de, Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesinde 7.8 büyüklüğünde korkunç bir deprem meydana geldi. Depremin ilk sarsıntısı, sadece 30 saniye sürdü. Evet, 30 saniye! Ancak bu saniyeler, milyonlarca insanın hayatını, umutlarını, hayallerini değiştirdi. Birçok bina yerle bir oldu, insanlar sevdiklerinden, evlerinden, her şeylerinden oldu.

Ama bu 30 saniye, yalnızca başlangıçtı. İlk büyük depremden sonra, ardı ardına gelen artçı sarsıntılar, insanların korkularını daha da büyüttü. Artçı şoklar, bazen saniyeler içinde birçoğumuzun nefesini kesebilecek kadar kuvvetliydi. İkinci büyük deprem ise, saat 13:24'te 7.5 büyüklüğünde tekrar vurdu. Bu da, 10-15 saniye kadar sürdü, fakat kalıcı etkileri yıllarca devam edecek şekilde uzun sürdü.

Daha sonra gelen artçılar, her ne kadar ilk iki deprem kadar yıkıcı olmasa da, devamlılığı ile tedirginlik yaratmaya devam etti. Bu yüzden, depremin sürekliliği ve insan psikolojisi üzerindeki etkisi çok daha uzun süre hissedildi.

Erkeklerin Stratejik ve Pratik Yaklaşımı: Felaketin Hızlı Analizi

Erkekler, genellikle felakete daha pratik bir şekilde yaklaşırlar. 6 Şubat’taki ilk depremi yaşayan Ahmet, bu felaketi stratejik bir şekilde ele aldı. Ahmet, depremi hissettikten sonra hemen tüm aile üyelerinin bulunduğu odaya koşturdu ve güvenli bir yer arayarak herkesi topladı. Pratik düşünmeye, ilk etapta sağ kalmak için ne yapılması gerektiğini çözmeye odaklandı. Duygularını bir kenara bırakarak, evin sağlam noktalarına odaklanmaya çalıştı. Çünkü o an, hayatta kalmanın her şeyden daha önemli olduğunu biliyordu.

Ahmet’in yaklaşımı, erkeğin felaketlere karşı genellikle daha çözüm odaklı olma eğiliminden kaynaklanıyordu. Depremin sadece saniyeler içinde yıkıcı etkiler yarattığını gördü ve hızlıca her bir adımı hesaplamaya başladı. Hızlıca ne yapılması gerektiğine dair bir çözüm sundu; önce güvenli bölgelere yöneldi, ardından tüm komşularıyla irtibata geçmeye çalıştı.

Ama o kadar hızlı bir şekilde pratik çözüm geliştirmek her zaman yeterli olmayabiliyor, bazen duygusal yaklaşımlara da ihtiyaç duyuluyor.

Kadınların Empatik ve Topluluk Odaklı Yaklaşımı: Birlikte Güçlü Olmak

Kadınlar ise deprem gibi bir felaketi daha duygusal ve topluluk odaklı bir perspektiften ele alıyorlar. Zeynep, depremin ardından korku içinde kalakalmıştı. İlk sarsıntıyı hissedip kendini korumaya almak yerine, bir an için odasındaki çocuklarının sesini duymaya çalıştı. Onların güvenliği, ilk önce onun aklını meşgul etti. Zeynep, sakin kalmaya çalışarak, çocuklarını uyandırdı ve onlara “güvende oldukları yer” hakkında güven verdi. Ama duygusal yükü o kadar ağırdı ki, etrafındaki komşuları da unutmadı. Hemen kapılarını çalmaya, onlara yardım etmeye çalıştı.

Zeynep’in yaklaşımı, çoğu kadının felaketlere karşı olan topluluk odaklı davranışını yansıtıyordu. Deprem gibi yıkıcı olaylarda, kadınlar genellikle etraflarındaki insanları düşünür, onların güvenliğini sağlamaya çalışır. Zeynep, “önce biz güvende olmalıyız” diye düşünse de, felaketten sonra yaşanan yalnızlık ve korku, hep birlikte dayanışma ile daha kolay atlatılabileceğini ona hatırlatıyordu.

Kadınların empatik yönü, bazen kriz anlarında karşımıza bir kahraman gibi çıkar; etrafındaki herkesi düşünerek, duygusal bir destek sunar. Zeynep’in bu refleksi, ona hem pratik hem de duygusal olarak sağlıklı bir çıkış yolu sağlamıştı.

Depremin Etkileri: Sadece Zamanın Değişmesi Yetmez, Hayatlar Sonsuza Dek Değişir

Depremin etkisi yalnızca saniyeler içinde bitmedi. Felaketten sonra, yıllarca süren psikolojik ve fiziksel iyileşme süreçleri başladı. Kısacık 30 saniye, o kadar derin yaralar açtı ki, insanlar hayatlarının geri kalanını o anı unutamayarak yaşamaya devam ettiler.

Gerçek şu ki, depremler zamanla değil, insan ruhuyla ilgilidir. Depremin süresi birkaç saniye olabilir, fakat ondan sonra gelen izler ve zihinlerdeki kırılmalar yıllarca sürebilir. İnsanların hayatlarını yeniden kurma süreci bazen ömür boyu sürebilir.

Fikirlerinizi Paylaşmak İster Misiniz?

Depremin sadece birkaç saniye sürmesine rağmen, insanların hayatlarını ne kadar uzun süre etkilediğini gördük. Sizce, depremler bizde kalıcı etkiler bırakıyor mu? Erkeklerin daha pratik, kadınların ise daha duygusal yaklaşmaları bu tür felaketlere karşı nasıl farklı sonuçlar doğuruyor? Kendi deneyimleriniz veya gözlemleriniz üzerinden bu konuda neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi duymak için sabırsızlanıyorum!