“Paris Olimpiyatlarından birkaç ay önce akantomoeba keratiti kapıldı”

Leila

Global Mod
Global Mod
“2024 yılının mayıs sonu ile haziran başı arasında acanthamoeba keratiti kaptım. Uçakla yarıştan dönerken bir gözümde kum tanesine benzeyen bir rahatsızlık, açıkçası bende de olan bir kızarıklık vardı. bunu bir yıl önce yaşadığım uçukla ilişkilendirdim çünkü semptomlar başlangıçta aynı görünüyordu.” Böylece, Rio, Tokyo ve Paris Olimpiyatlarına katılan, dünya ve Avrupa düzeyinde çeşitli altın ve gümüş madalyalara sahip olan Modern Pentatlon Fiamme azzurre sporcusu Alice Sotero, bugün Roma'da Diyalog Toplantısında yaşadığı deneyimi Adnkronos Selam'a anlattı. Sağlık politikası dergisi İtalyan Sağlık Politikası Özeti tarafından desteklenen 'Acanthamoeba Keratitini Bilmek ve Tanımak' konulu.

“Belli ki beni herpes için tedavi eden göz doktoruma gittim”, “Bir yıl önce de uçuk geçirmiştim” diye devam ediyor sporcu, bunun bir nüksetme olduğunu düşündüm”, ancak “Terapilere yanıt vermedim ve o da beni hastaneye gönderdi” diğerleri meslektaşları”. Torino'daki göz acil servisinde “Bakteri veya enfeksiyon olup olmadığını görmek için gözümden örnek aldım ama hiçbir şey bulamadılar. Daha sonra Profesör Sarnicola tarafından Grosseto'ya gönderildim ve orada göz kazıması yaptım”. Yapılan ileri tetkiklerin ardından akantamoeba keratiti tanısı konuldu.

O andan itibaren sporcu poliheksanide ulaşana kadar çeşitli tedavilere başlar. “Ağrı çok güçlüydü çünkü iki haftadır bu hastalığa yakalanmıştım: Bana çok fazla acı veren bir ülser – diye anımsıyor Sotero – Antiinflamatuarların ve ağrı kesicilerin hiçbir etkisi olmadığı için uzun süre yatakta kaldım, ama Ağrılarım yavaş yavaş azaldı ve antrenmanlara devam edebildim ve Paris'e doğru yoluma devam edebildim.”

Ultra nadir görülen hastalığa rağmen, “Biraz sabır ve çok fazla ağrı toleransı ile kişi üst düzeyde antrenman yapabilir ve sporcu olabilir. Açıkçası hastalığı bilen insanlar tarafından takip ediliyor, çünkü yüzme havuzu sorunu da yaşadım.” mantar enfeksiyonları yaratabilirler”. Geçtiğimiz Ekim ayında sporcuya kornea nakli yapıldı. “Ancak iyileşme süreleri çok yavaş, ameliyattan yaklaşık bir yıl sonra. Sol gözümde hâlâ hiçbir şey göremiyorum, ama artık acımıyor, artık ağrım yok. Tek başına,” diye bitiriyor: ileriye doğru atılmış mükemmel bir adımdır”.