Mehmet Altıparmak: Başımdaki sistemi oynayan hoca Jorge Jesus | A Ulusal Kadro’yu Kuntz’un çalıştırması Türk hocalar ismine ayıp

Mustafa

Global Mod
Global Mod
Büyükşehir Belediye Erzurumspor, Gaziantep FK ve Hatayspor’la Harika Lig’e yükselme başarısı gösteren son olarak Kocaelispor Teknik Yöneticisi olarak nazaranv yapan Mehmet Altıparmak, Üstün Lig’deki yarıştan yeni kuşak antrenör kavramına, ulusal gruptan antrenörlük mesleğine kadar kıymetli açıklamalarda bulundu.

SORU: Kocaelispor, Gençlerbirliği, Samsunspor başta olmak üzere birfazlaca kulüple TFF 1.Lig’de, Kasımpaşa ile de Muhteşem Lig’de uğraş ettiniz. Oyun ve mantalite manasında iki lig içindeki farklardan bahseder misiniz?

Aslında mantalite değil de ona oyuncu kalitesi farkı diyelim. Mantalite aslında her yerde, 3.Lig’de bile birebir. Kulübün kuralları, imkanları ve bilhassa de oyuncular bunları birbirinden ayırıyor. Harika Lig’deki oyuncular açıkçası daha profesyoneller. Onlara hayli fazla bir şey söylemeye gerek kalmıyor. 1.Lig’deki oyuncular bu manada daha zayıflar. 1.Lig’de daha fazla Türk oyuncuyla oynamak biraz da buna etken diyebilirim. Türk oyuncularda da epey düzgün profesyoneller var fakat genele baktığımız vakit Avrupalı oyuncular yahut dışarıdan getirdiğimiz yabancı oyuncular daha profesyoneller, işin daha bilincindeler. Ben örneğin Kasımpaşa’da çalışırken oyun nizamı ve sistemi hakkında çalıştığımızda bir-iki defa çalıştıktan daha sonra bunu alanda uygulamamız epeyce daha rahattı. 1.Lig’de bu mevzuda süreç biraz daha fazla oluyor. Zira ülkemizde taktik çalıştıran hoca sayısı epey az. Oyuncular da bundan dolayı bu tıp şeyleri hayli sevmiyorlar. Oyuncular daha fazla spontane oynamaya çalışıyorlar. Lakin Üstün Lig’deki oyuncular, geldikleri yerlerden ve sistemden de kaynaklı hepsi bir sistemin ortasından geliyorlar. Ondan dolayı bana göre lig farkı burada çıkıyor. Bunu da sağlayan genelde yabancı oyuncular oluyor.

“YÖNETİMLERİN; ANTRENÖRLERİN GERİSİNDE DURMAMASI EN BÜYÜK SORUNLARDAN”

SORU: Emre Belözoğlu, Nuri Şahin, Volkan Demirel, Okan Buruk, İlhan Palut, Hakan Keleş üzere son devirde isimlerinden kelam ettiren antrenörlerden “yeni kuşak teknik adam” biçiminde yorumlar yapılıyor. Gerek mantalite gerekse oynattıkları futbol açısından bu antrenörlerin performanslarını kıymetlendirir misiniz?

Alttan genç ve güzel hocalar geliyor. Burada hocalardan fazla kulüpleri tebrik etmek gerekiyor. Zira gerilerinde duran bir idare var. Ülkemizde en büyük problemlerden biri idarelerin; hocaların yahut grupların gerisinde durmaması. Saydığınız isimlere baktığınız vakit epey yeterli devirler geçirdiler. Hakan Keleş’le tahminen Giresunspor berbat sonuçlar aldı lakin lider ardında durdu. Nuri Şahin, birebir biçimde âlâ başladı, daha sonra makus gitti lakin onun da ardında duruldu. Ülkemizde fazlaca yetenekli hocalarımız var. Kulüpler ne kadar hocalarının gerisinde durursa hocalarımız da o kadar başarılı olur.

SORU: Jorge Jesus’un Fenerbahçe’de oynattığı hamle futbolu son günlerde konuşulan konulardan biri. Tecrübeli teknik adamın, ideolojisini sarı lacivertli grupta muvaffakiyetle uygulamasını ve oynattığı futbolu nasıl yorumluyorsunuz?

Jesus geldikten daha sonra onu en çok destekleyenlerden biriyim. Başımdaki sistemi oynayan bir hoca. Bilhassa Fenerbahçe’yle nerede ve kiminle oynarsa oynasın önde oynuyor ve önde basıyor. Fenerbahçe hiç bir biçimde geride kalamaz ve oynayamaz. bir evvel gelen hocalar fazlaca farklı oynatıyordu. Jorge Jesus yalnızca önde oynayan ve basan oyuncularla oynamaya çalışıyor. İş yapan oyuncularla oynamaya çalışıyor. 30-40 metrelik uzaklıkta oynuyorlar. Ekip, taraftarlarla bütünleştiğinde farkını ortaya çıkartıyor. Fenerbahçe daha evvelde bu biçimde oynamıyordu.

Kadro manasında da biraz daha kaliteli hale geldi ve kıymetli oyuncular aldılar. Daha evvelde de vardı lakin bu kadar kaliteli takımı yoktu. Girdikleri durumları da değerlendiriyorlar.

“OKAN BURUK, GALATASARAY’IN YAPISINI ÇOK YETERLİ BİLEN BİR HOCA”

SORU: Başakşehir’deki birinci döneminde şampiyonluk yaşayan Okan Buruk, artık eski kulübü Galatasaray’ın başarısı için ter döküyor. Yıldız isimler transfer ederek döneme başlayan Buruk ve grubu, sizce Başakşehir’de edindiği şampiyonluk deneyimiyle sarı kırmızılı toplulukta başarılı olabilecek mi?

Bir Türk hoca olarak Okan Buruk’un Galatasaray’da hayli başarılı olmasını istiyorum. Okan Buruk’ta buralara gelesiye kadar büyük muvaffakiyetler elde etti. Daha evvel şampiyonluk yaşadı. O yüzden kendisi tesadüfen buraya gelmedi. Okan Buruk, Galatasaray’ın yapısını hayli âlâ bilen bir hoca. Ondan dolayı fazlaca başarılı olacağına inanıyorum. Şu an da yeni bir grupta oynattığı sistem büyük bir talih olabilir.Çok canlı ve canlı bir grup. Kendi oynadığı periyoda yakın bir kadro diyeyim. Daha epeyce koşan, çaba eden ve önde basan bir ekiple çalışıyor. Bu da bana göre büyük bir talih.

SORU: Geçtiğimiz dönemi şampiyon olarak tamamlayan Abdullah Avcı ve öğrencileri, bu döneme istedikleri üzere başlayamadı. Yusuf Yazıcı, Maxi Gomez ve Umut Bozok üzere kıymetli destekler yapan bordo-mavili grubun geçen seneye nazaran performansını kıymetlendirir misiniz?

Geçen yılki rakipleri de ele alıp pahalandırmak gerekiyor. Zira geçen yılki rakiplerin birden fazla oynadığı futbolla bilhassa Konyaspor, Trabzonspor’un son ana kadar peşinden gitti. Onun dışındaki ekiplerin hiç biri ne şampiyonluk argümanına ne de potasına girebildi. Bundan dolayı da geçen sene hayli fazla rakip olmadığı için Trabzonspor açık orta şampiyonluğu önde götürdü. Fakat bu sene şampiyonluğa oynayan grup sayısı fazla. Geçen sene Nwakame, Trabzonspor’a bana nazaran epeyce değerli katkı veriyordu. Bu katkı artık onun yerine alınan oyunculardan alınamıyor. Ondan dolayı Trabzonspor az da olsa geride kaldı, toparlayacaktır.

SORU: Üst üste alınan başarısız sonuçların akabinde teknik yönetici Valerien İsmael ile yollarını ayıran Beşiktaş, 2015-2016 ve 2016-2017 döneminde grubu şampiyonluğa taşıyan Şenol Güneş’le bir daha anlaştı. Deneyimli teknik adam, Beşiktaş’taki ikinci periyodunda eski muvaffakiyetini sizce yakalayabilecek mi?

Beşiktaş’ta bir muvaffakiyet gelecekse bu muvaffakiyetin Şenol Güneş’le geleceğini düşünenlerdenim. Zira kulübün yapısını ve içini en güzel bilen hoca şu anda Şenol hoca. Valerien Ismael bana göre yanlış tercihti. Geldikten daha sonra bir şeyler yaptı lakin artık bir değişim olduktan daha sonra bana bakılırsa gelebilecek en gerçek seçim oldu. Şenol Güneş, futbolcuları tanıyan ve taraftarla ortası düzgün olan bir hoca. Ben başarılı olacağına inanıyorum.

“KİMSENİN ALTYAPIMIZA YATIRIM VE TESİS YAPALIM DİYE BİR HAREKETİ YOK”

SORU: Harika Lig kulüplerinin maddi ve tesisleşme olarak daha epey imkânı varken özkaynak sistemi konusunda Altınordu dışında göze çarpan bir kulüp olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kulüplerimiz şu anda borç batağındalar. Kimsenin altyapımıza yatırım yapalım, altyapı tesisi yapalım diye bir hareketi yok. Her kulüp yıllardır federasyondan altyapıyla ilgili yardım alır. Lakin denetleme sistemimiz olmadığı için şu anda hiç bir kulübümüzün altyapısıyla alakalı epey uygun bir şeyi yok. Herkes parayı alıyor lakin altyapıya hiç kimse yatırım yapmıyor. Bunların biraz denetlenmesi lazım. Altyapıya Altınordu fazlaca büyük emek harcıyor.Ama o da harcadığı emeğin karşılığını epeyce bakılırsamiyor. Tahminen yetiştirdiği oyuncular olarak görüyorlar lakin ülke olarak ne spor adamı ne devletimiz bunun kıymetini vermiyor.Gerçekten harikulade iş yapıyorlar ve yıllardır yabancısız oynuyorlar bu liglerde. İnanılmaz oyuncular kazandırdılar, Türkiye’yi dışarıda temsil eden epeyce kıymetli oyuncuları var. Lakin şu anda onların da bulunduğu durum epey berbat. Ondan dolayı bu biçimde bir teşvik hiç bir yerde yok. Büyük kulüpler de esasen altyapısından yetişip kendi takımında oynayan bir oyuncu kümesi yok. Ne yazık ki şu andaki sistem; vakti ve günü kurtarmaya, ekipleri yaşatmaya yönelik. Avrupa’yla esasen aramızdaki fark bu. Birçok kulüp altyapısını hazırladığı için bu çeşit rastgele bir kasvet olduğunda altyapısından bunu telafi edebiliyor. Fakat bizde daha öncesinden bir yapılanmamız olmadığı için fitness, alanı, tesisi olmayan kulüpler var. Biz yalnızca bunlarla ilgileniyoruz. Bunların oldukçatan halledilmesi lazımdı.

“KUNTZ’UN ULUSAL GRUBU ÇALIŞTIRMASI TÜRK ANTRENÖRLERİ İSMİNE AYIP”

SORU: Ulusal kadrodaki yerli-yabancı antrenör tartışması ile ilgili ne düşünüyorsunuz? İstek Çalımbay geçtiğimiz aylarda, “Milli Kadro başarılı olduysa, hepsinde yerli antrenörler vardı” halinde yorumda bulundu. Ulusal grupta Kuntz ile birlikte bu tartışmanın sona ereceğini düşünüyor musunuz?

Milli gruplar epeyce özel yerlerdir. Bizim için his ve his yeridir. Tahminen Avrupa’nın birden fazla yerinde bu bu biçimde olmayabilir fakat bizde bu duyguyu aşılayacak hoca lazım. Ne Hamit Altıntop ne de Stefan Kuntz ulusal kadromuzu çalıştırabilir. Bir Türk antrenör olarak utanıyorum. Stefan Kuntz’un hiç bir şey yapmadan gelip çalıştırması Türk antrenörleri ismine fazlaca büyük ayıp. Bu kadar bedelli hocalarımız için ayıp. Ülkemizde hiç ulusal grup çalıştırmamış, Avrupa’da epeyce büyük muvaffakiyetler elde etmiş epeyce kıymetli hocalarımız var.

SORU: Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Lideri Mehmet Büyükekşi, “Özellikle Avrupa ülkeleriyle yazışıyoruz, VAR hakemi getirebiliriz. Kıymetli olan sayıdan epeyce kalitesinin yüksek olması. Yüzde yüz sıfır yanılgı mümkün değil. Yurt haricinde da hakem yanılgıları oluyor” biçiminde VAR ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Düşünülen bu formül sizce soru işaretlerini giderecek mi?

hiç bir vakit gidermez. Ülkemizdeki sistemden dolayı mümkün değil bu biçimde olması. örneğin bunu bilgisayarlara yükleyelim, bilgisayarlar sonucu kendi versin, biz bir daha bilgisayarları suçlarız. Evvel mantalitemizi düzeltmemiz lazım. Biz artık VAR sistemiyle uğraşıyoruz lakin kulüplerde paralar ödenmiyor, tesis yok bunlar da büyük bir sorun. Bunların hiç biri lisana getirilmez. Bir tane hakem yanlış düdük çalmıştır, bu büsbütün büyük bir sorun oluyor ülkemizde. Oraya yabancı hakem de gelse tıpkı şeyler olacak. Ne kadar yanlışsız karar verirse versinler hakemlerin ismi çıktı. Öbür taraf kesinlikle memnuniyetsiz. Yabancı hakem olayı bunu bir nebze çözebilir. Ancak büsbütün tahlil olacağını sanmıyorum.

SORU: Altay-Göztepe maçında çıkan ve Fairplay’e gölge düşüren hadiselerden daha sonra stadyumlardaki güvenlik önlemleri bir daha konuşulmaya başlandı. Holiganizme karşı kulüplere düşen bakılırsavlerden bahseder misiniz?

Burada aslında bizlere epey nazaranv düşüyor. Biz bunu on gün daha sonra unuturuz esasen. Biz bunu hayli fazla biçimde yaşadık. Kurşun sıkılan otobüsler oldu. Ancak biz hala tıpkı yerde devam ediyoruz. Ülkemizde yasa çıkmadığı ve verilecek cezalar ağırlaştırılmadığı sürece istediğimiz kadar konuşalım. Bana göre evvela sporda şiddet yasasını çıkarmamız lazım. Bu olmadığı sürece fazlaca daha meşakkatler yaşarız. Ambulans sürücüsü girip oraya bir şeyler koyabiliyor. O ambulans sürücüsünü kim oraya koyduysa tam sorumlu olması gerekiyor. Şu an olay oldu, kabahati herkes birbirine atıyor. Sorumlu kimse yok.

Okumaya devam et...