Konyaspor, İlhan Palut’u niye gönderdi? Lokal basın: “Mezara gidecek, kamuoyuna açıklanmayacak birtakım durumlar yaşandı”

Mustafa

Global Mod
Global Mod
Konyaspor’da İlhan Palut ayrılığı kamuoyunda tartışma konusu olurken, idarenin aldığı sonucun öne sürülen nedenine dair biroldukca argüman ortaya atıldı. Spor Arena olarak Konyaspor’u yakından takip eden mahallî basına sorduk: İlhan Palut’la yollar niye ayrıldı?

İşte yanıtlar…

TOLGA DURMAZ (BBN HABER GAZETESİ SPOR MÜDÜRÜ):

“KONYASPOR İDARESİ, GEREKSİZ VE KENDİNİ RİSKE SOKAN BİR ATAK YAPTI”

İlhan hoca, Konyaspor tarihinin en başarılı birkaç teknik adamından birisiydi. bakılırsav yaptığı 2 yıl içerisinde tercih ettiği oyun anlayışı ile takdir kazandı. Ayrıyeten kısıtlı imkanlarla oluşturulmuş takım ile bence başarılı oldu. Geçtiğimiz dönem yönetimsel yanlışlarla yapılamayan desteklere karşı şampiyonluk yarışına kadrosunu dahil ederken, ligi de Konyaspor tarihinin en yüksek puan ortalamasıyla kapatarak ismini unutulmaz teknik adamlar ortasına yazdırdı. Bu dönem 6.haftada ulaşılan liderlik koltuğu ise Konyaspor ismine daha evvel yaşanmamış bir durumdu. İdarenin halini anlamakta kuvvetlik çektim. Şu an için Harika Lig’de teknik adam sorunu yaşayan ekiplerin aklına yazacakları ve gruplarını telaşa kapılmadan emanet etmek isteyecekleri bir isimden bu kadar kolay vazgeçilmemeliydi. İdare ayrılık öne sürülen sebebi olarak kan değişiminin yararlı olacağı fikrini İlhan Palut’a iletmiş. İdare gereksiz ve kendisini büyük riske sokan bir atak yaptı. sonuçlarını kestirmek epeyce güç değil. Bu vakitsiz ayrılık daha sonrası Konyaspor’u âlâ günlerin beklemediğini düşünüyorum. İlhan Palut’un gönderilmesinin çabucak ardından yeni teknik adam ile anlaşılması ayrılık öyküsünün hayli öncesinden yazıldığını gösteriyor aslında. Bu çeşit yaklaşımlar etik karşılanmıyor. Bir teknik adam ismine nitekim yaralayıcı bir durum. Gelecek maçın planlamasını yaptığınız anlarda idare, sizin yeriniz için diğer bir teknik adam ile görüşüyormuş. Lakin bu durum birinci sefer yaşanmıyor. Geçmişte de bu durumun örneklerini yaşadık, şimdilerde de yaşıyoruz. Hocanın sitemini haklı buluyorum. Giderken isyan eden bir taraftar kümesi ağırladı kendisini. Konya’da bunu daha evvel Aykut Kocaman ve Sergen Yalçın’da da hayatıştık. Konyaspor taraftarı sevdiği teknik adamı bağrına basıyor ve ayrılığı kolay kolay kabul edemiyor. İlhan Palut için de tıpkı durum kelam konusu. İleriki senelerda hayli kolay bakılırsav yapabileceği ve Konya’nın severek kabul edebileceği bir teknik adam.

“İLHAN HOCA, HAKSIZLIĞA VE TERTİBİN DEĞİŞMESİ GEREKTİĞİNE VURGU YAPTI”

(İlhan Palut’un, “antrenörlük dokümanı ve iltimas” ile ilgili açıklaması hakkında) Türkiye’deki yapıya eleştirisi var aslında. Emre Belözoğlu’nun bunu üzerine alması daha sorgulanması gerekir diye düşünüyorum. İlhan hoca fevkalade kaliteli, teknik ve taktik bilgisi muazzam bir teknik adam. Düşünün bu biçimdesine donanıma, yeteneğe sahipsiniz ve her türlü zorluğu yaşıyorsunuz, sadece futbolculuk mesleğiyle teknik adam kimliğine soyunanlar sizin en az 4 yıl önünüze geçiyor. Hoca bu açıklamalarıyla haksızlık vurgusu yapmış ve tertibin değişmesi gerektiğini vurgulamış. Emre hoca futbolculuk devrindeki üzere gereksiz bir alınganlık durumuna girmiş.

HALİL YILMAZER (KONYA’NIN SESİ GAZETESİ SPOR MÜDÜRÜ):

“İLHAN HOCANIN KREDİSİNİ BU KADAR ÇABUK BİTİRİP GÖNDERMEK YANLIŞSIZ DEĞİL”

Bu ayrılığı fazlaca yanlışsız bulmuyorum. Tamam, tahminen aktüel form grafiği hayli uygun değildi. Son 4 maçta galibiyet yok, son 10 maçta ise 1 galibiyet var. Lakin İlhan hocanın geçen sene kadronun başında yaptıkları ve dönem başında yakaladığı form grafiği, 6.haftayı başkan bitirmesi epeyce kıymetli işlerdi. Kredisini bu kadar çabuk bitirmek, bu kadar çabuk göndermek bence gerçek değildi. Kulüp ayrılık sonucunı daha öncesinden almış. Buradan bunu anlıyoruz. Bununla ilgili de çalışmalar yapmışlar. Sıkışık bir fikstür. Burada kulübü de anlıyorum lakin tıpkı gün ortasında hem ayrılık açıklaması hem yeni teknik yönetici açıklaması epey fazla etik de değil, işin o kısmında İlhan hocaya da hak veriyorum. Grup 3 gün daha sonra kupa, kupa maçından 3 gün daha sonra da lig maçına çıkacak. O yüzden iki tarafın kendince açıklamalarına hürmet duyuyorum.

“İLTİMAS KONUSUNU AÇIKLASINLAR, ‘HAYIR YAPMIYORUZ’ DESİNLER”

(İlhan Palut’un, “antrenörlük evrakı ve iltimas” ile ilgili açıklaması hakkında) Farklı lisans kategorileri var. Muhteşem Lig’de teknik yönetici olarak nazaranv yapmak ortasında Pro Lisans sahibi olmanız gerekiyor. Pro Lisans kursuna kayıt olmak ortasında öteki alt kategori lisanslarınızın olması gerek. A ve B üzere.. Burada husus A yahut B lisansı olmayan adam Pro Lisans kursuna kayıt yaptırabiliyor mu? İltimas derken bundan bahsediyor. Bunu açıklasınlar; hayır yapmıyoruz desinler. Bizde İlhan hocaya, “Hocam sen haksızsın” diyelim. Ben bu ortama baktığımda İlhan hocanın yaptığı açıklamaları yanlışsız buluyorum. Futbolculuk, teknik yöneticilik ve hatta sportif yöneticilik birbirinden farklı işler lakin niçinse bizim ülkede birebirmiş üzere davranılıyor. Burada sistem de fazlaca kusurlu. Futbol kadrosu yönetmeyi eczacılık mesleğine çevirdiler. Teknik yönetici tüm hafta boyunca grubunu maça hazırlıyor, kenarda maçı yönetiyor fakat basın toplantısında 10 dakika konuşamıyor. Bu nasıl bir akıldır anlamak güç. Burada sistemi de değiştirmek lazım.

FATİH ŞEKER (ANADOLU’DA BUGÜN GAZETESİ SPOR MÜDÜRÜ):

“MEZARA GİDECEK, KAMUOYUNA AÇIKLANMAYACAK KİMİ DURUMLAR YAŞANDI”

Gerçekten İlhan Hoca üzere biz de beklemiyorduk. Cumartesi günü Beşiktaş maçı daha sonrasında basın toplantısında sorular sorduk. Geleceğe yönelik iletiler verdi. Ayrılık sportif bir karar değil. aslına bakarsan idareyle içinde transfer ve planlama başta olmak üzere bir müddetdir kimi meşakkatler vardı. Mezara gidecek, kamuoyuna açıklanmayacak kimi durumlar da yaşandı. İlhan Hocanın birtakım demeçleri de idarede kahır oluşturdu. Lakin bu üzere kahırlara rağmen ayrılık, kimse yol ayrımı beklemiyordu. 13 yıldır Konyaspor basınının ortasındayım. Bir teknik yöneticinin ayrılığında birinci defa bu kadar reaksiyon oluştu. Hilmi Kulluk başkanlığında Aykut Kocaman ile yollar ayrıldı. Lakin taraftar bazında bu kadar ağır reaksiyon oluşmadı. Gönderiliş formu de bu yansıların artmasına niye oldu. Ayrılığı ben de ‘zamansız ve mantık dışı’ buldum.

“İLHAN HOCA İDMANA ÇIKACAKKEN YENİ HOCA ÇOKTAN KONYA’YA GELMİŞ”

(İlhan Palut’un, “Gelen teknik yöneticinin bileti öncesinden hazırmış” kelamları hakkında) Kulüp CEO’su Mustafa Göksu’ya bu olayı şahsen sormuş şahısım. söylemiş olduği, kurumsal kulüplerde bu biçimde olması gerektiğidir. Lakin tahminen hiç yaşamadığımız için fazlaca garipsedik. Çok da üzüldük. İlhan Palut’un da en çok kırıldığı noktalardan biri de bu oldu. İdmana çıkacakken aslında yeni hoca oldukcatan Konya’ya gelmiş. Aleksandar Stanojevic bir müddetdir Konyaspor maçlarını izliyor ve grubu tanıyor. Ayrılık daha sonrası birkaç saat daha sonra da resmi olarak nazaranve başlıyor. Türkiye’de alışagelmiş bir durum değil. Biz de yaşamadık ve açıkçası fazlaca garipsedik. Lakin Konyaspor profesyonelleri bu durumun aslında alkışlanması gerektiğini, kendilerinde hoca havuzunun olduğunu söylüyor. Lakin İlhan Palut üzere topluluğa değerli hizmetleri olmuş, hoş öyküler yazmış bir hocaya bu biçimde bir tutum bana da bakılırsa de güzel değil. Fakat artık bu çeşit durumlara alışmamız gerekiyor galiba.

“İLHAN HOCA ASLINDA İKİLİ STANDARDA KARŞI KONUŞTU”

(İlhan Palut’un “antrenörlük lisansı ve iltimas” ile ilgili açıklamaları hakkında)

İlhan Palut’un açıklaması aslında yeni değil. Dünya Kupası içinde kampta yapıldı ancak niçinse yeni gündem oldu. Ayrılık bir gün daha sonra gerçekleşince güya Emre Belözoğlu yüzünden yollar ayrılmış biçiminde yorumlandı. Lakin bu biçimde bir durum yok. Konyaspor, aslına bakarsan açıklamadan evvel de yeni hocasını belirlemişti. Ben İlhan Palut’un açıklamasını gerçek buluyorum. Duygusal baktığım zannedilebilir ancak o denli değil. Zira hakikaten alt liglerden tırnaklarını kazıyarak, kıssalar yazarak en üst düzeye geldi. senelerca basın toplantılarına Pro Lisans olmadığı için katılamadı. Zahmetler yaşadı. Belgeyi almak için hayli kursa gidip geldi. Bu durumun olduğunu da futbol topluluğundaki herkes biliyor. İlhan Hoca aslında ikili standarda karşı bunu konuştu.

HASAN YILDIRIM (YENİ KONYA GAZETESİ SPOR MUHABİRİ)

“KAN DEĞİŞİMİ, HAKİKAT vakit içindeMA VE PLANLAMAYLA YAPILDIĞI VAKİT DÜZGÜN OLUR”

İlhan Palut’un gönderilme niçini kulüp tarafınca “kan değişimi” olarak belirlendi. Evet, kimi vakit kan değişikleri yeterli olur lakin gerçek vakit içindema ve planlamayla.İlhan Palut’un Pro Lisans konusunda söylemiş olduklerine katılıyorum. Orada örneği Emre Belözoğlu olarak verdi lakin Emre Hoca’ya karşı söylenen bir kelam değildi bu. Kurallara söylenmiş bir kelamdı. Emre Belözoğlu Türk futbol tarihinin en düzgünlerinden birisiydi futbolculuk vaktinde. Bunun avantajlarını da bir daha futbolculuk vaktinde aldı. İlhan Hoca 2. Lig’de, 3. Lig’de oynadı. Pro Lisansı alması uzun sürdü. Ancak teknik adam olarak birebir şartlardalar. İkisi de Harika Lig kadrosu yönettiler. Ben İlhan Hoca’nın bir yere çekilmeden objektif yorumuna katılıyorum. Vakit zaman ayrılıklar yaşanır. Ancak bundan evvelki paragrafta da dediğim üzere vakit içindema yanlış. Konyaspor CEO’su Mustafa Göksu gün ortasındaki açıklamasında, “Konyaspor’un her mevkisinde en az 5 alternatif var. Teknik yöneticide de bu bu biçimde” tabirlerini kullandı. Ancak bence biraz beklenmesi gerekiyordu.

Okumaya devam et...