İrfan Buz: Edirne ötesini hedeflemek ve bunu başarmak ana niyetim

Mustafa

Global Mod
Global Mod
Muhteşem Lig’de 2021-2022 dönemine Yeni Malatyaspor’da başlayan fakat ondan sonrasındadan ekibiyle yolları ayrılan tecrübeli teknik yönetici İrfan Buz, çarpıcı açıklamalar yaptı.

– Çalışmadığınız periyodu nasıl değerlendirdiniz?

Futbolun içerisinde yer aldığım günden bu yana daima gelişim odaklı bir insan olduğum için çalışmadığımız periyotları, en az çalıştığımız devirler kadar ağır geçirmeye çalışıyorum. Grubumla ilgili yeni bir yapılanmaya gittim bu süreçte. Yardımcılarımı Avrupa’da çalışan yabancı isimlerden oluşturuyorum. Bunun yanı sıra Avrupa futbolunu yakından takip edebilme, idman güncellemeleri yapabilme, çağı, teknolojiyi de mümkün olduğunca kıymetlendirme açısından bu süreci en düzgün biçimde geçiriyoruz. Çalışmadığımız periyotlar, çalıştığımız süreçlere en düzgün biçimde hazırlanabilme fırsatı sağlar. Biz de bunu uyguluyoruz.

– Sizden daha sonra pek epeyce hoca ile çalıştı lakin Malatyaspor bir türlü istenilen sonuçlar elde edilemedi. Size biraz az vakit mı tanındı?

Ligde kalması mucize olarak nitelendirilen bir ekiple muvaffakiyete ulaştık ve ligde tuttuk. Muhteşem Lig’a çıkardığımız Malatya’yı en güç vaktinde ayağa kaldırmak fazlaca kıymetliydi. Yeni bir oyuncu kümesi ve yeni bir sistem olağan olarak daha fazla krediyi hak ediyordu. Biz bıraktığımızda Başakşehir ve Giresun’un önündeydik. Şu an iki ekibin da durumu ortada. Kalsaydık fazlaca daha âlâ durumda olabilirdik.

– Geçtiğimiz dönem düşme kaldırılmasına karşın düştü diye bakılan Y. Malatyaspor’u puan olarak ligde tutmuştunuz bu değişimi nasıl başardınız?

Bir teknik adam olarak hayatımızın büyük kısmını teknik ve taktik gelişime ayırıyoruz. Bu işin yalnızca saha içi kısmı. Fakat futbolda mental durum, zihinsel kuvvet, duygusal zeka ve saha içi doğruların bir ortaya gelmesi sizi kadro yapabiliyor. Kenti fazlaca seven, kentin de fazlaca sevdiği biri olarak imkansız gözle bakılmasına rağmen en ufak bir kuşku duymadan bu deneyimlerimizi kısa müddette ekibe empoze ettik. Oyuncu kümesinin da gösterdiği harikulade tepki bizi keyifli sona ulaştırdı. Futbolda yanlışsız hiyerarşinin en az yanlışla sonuç aradığı bir oyundur. Kulüp tertipleri bunun en kıymetli faktörü. Şu anki duruma bütün Malatyalılar üzere ben de hayli üzülüyorum.

– Ligin bitimine artık 6 hafta kaldı ve ligde kalmak isteyen ekipler neleri gerçek yapmalı ki düşmesinler?

Ligin doruğunun de tehlikeli bölgenin de koptuğu epeyce farklı bir dönem yaşıyoruz. Tahminen de Harika Lig tarihinde fazlaca nadir görülen bir durum bu. Puan sıralaması da aslında kulüp tertiplerindeki artıların yahut eksilerin net biçimde örtüştüğü dersler veriyor bize. 7 hafta ve 21 puan var. 7’de 7 yapmak eşi gibisi görülmemiş bir şey değil. Ama şu an düşme potasındaki ekiplerde bu enerjiyi bakılırsamiyoruz. Bu yüzden tablonun fazlaca değişme bahtı görünmüyor

– Kaç puan toplayan kendini rahat hissedebilir?

Muhteşem Lig için ruhsal hudut daima 40 olarak gösterilir. Ekip sayısının artmasıyla bu barajın da üst çıkma ihtimali doğmuştu. Lakin dediğim üzere yarışın bu kadar ayrışması 40’ın üzerine çıkan ekipleri rahatlatıyor.

– Size nazaran bu dönemin sürpriz kadrosu kim oldu?

şüphesiz puan tablosundaki muvaffakiyetle birlikte Konyaspor öne çıkıyor. Mütevazı sayılabilecek bir takımla bulundukları yer epey kıymetli. İlhan hocayı tebrik etmek gerekiyor, bir o kadar da İlhan hocaya yalnızca saha içine odaklanabileceği bir ortam yaratan idareye de başka parantez açılmalı. Türkiye’de bir teknik adamın yalnızca saha içerisindeki gelişimi düşünebilmesi, saha dışı hususların büsbütün profesyonellerce organize edilmesi epeyce sıradan bir biçimde ortadaki farkı ortaya çıkarıyor. Avrupa’yla makas giderek açılıyor, zira Avrupa’da kulüpler her geçen gün organizasyonel manada çağ atlıyor. Gerçekten ligimizde de Trabzonspor, Konya, Alanya, Adana Demir üzere ekipler da bu türlü öne çıktılar. Yani Avrupa’ya bakmadan kendi ligimizdeki farkın dahi sebebi yanlışsız planlama ve teknik adamı saha içine odaklayabilmekten geçiyor.

– Teklifler alıyormusunuz? Biz irfan buzu nasıl bir projenin ortasında bakılırsaceğiz?

8 yıldır Türk futbolu içerisindeyim. Bursaspor’u Avrupa’ya götüren son hocayım. Yeni Malatyaspor’u; Sivas, Göztepe, Eskişehir, Gaziantep FK üzere grupların içinden Muhteşem Lig’e taşıyan, en imkansız vakitte da ligde tutan hocayım. Samsunspor’da kurduğum takım şampiyon oldu. Osmanlıspor’da 1 puanda aldığımız kadroyla son ana kadar bir savaş vermiştik. Yani daima güçlü koşullarda, sayısız sıkıntılar içerisinde kendimizi geliştirdik. Artık saha içerisine odaklanabileceğimiz bir projede yer almak, bu biçimde bir oluşum içerisinde Edirne ötesini hedeflemek ve bunu başarmak ana fikrim. Bunu da başaracağıma inancım tam.

– Bursa ve Y. Malatya Gençlerbirliği ile epey başarılı grafik yakalamıştınız bu kulüpler tekrar eski günlerine dönmeleri için neler yapmalı?

Az evvel de söylemiş olduğim üzere futbolda artık istikrar, tertip, hiyerarşik yapı, marketing, ekonomik ve idari idareler epeyce kıymetli. Bunun farkında olmayan kulüpler futbol bahtının, ekstra bir hoca performansının ya da oyun kümesinin sergilediği kısa devir başarılarla kendini gösterip yok oluyorlar. Sürdürülebilir muvaffakiyetin yolu saha haricindeki gerçek tertibi, saha ortasında gerçek yönetebilecek donanımdaki hocalara emanet etmekten geçiyor. dediğiniz kulüpler Türk futbolunun pahalı markaları. İnşallah en kısa müddette bu yapılara kavuşurlar.

– Trabzonspor son haftalarda puan kaybetmeye başladı ve bir panik yaşanıyor diyenler de çıkmaya başladı. Siz bu görüşe katılıyor musunuz?

Panik sözü Trabzonspor’la fazlaca bağdaşmıyor. Zira saha dışını, saha içiyle birleştiren, kendinden, sisteminden emin bir grup haline geldiler. Her maçı kazanacaklar diye bir şey olamaz elbette. Şimdiden gelecek dönemi planlamaya bile başladılar. Şampiyonlukla ilgili bir değişim yaşanmasını beklemiyorum.

– Türk futboluna pek fazlaca Yetenekli futbolcu kazandırdınız Ozan, İrfan Can, Mustafa daha sayamadığım biroldukça isim. Çok isteyince alamadığınız oyuncular oldu mu hiç?

bahsetmiş olduğuniz oyuncularla birinci sefer bir ortaya geldiğim anda potansiyellerini görüp değerlendirdiğim isimler. Ozan Tufan’a direkt, “Kalan 10 maçta da oynayacaksın” dedim. Gerisinde durup baht verdim ve dönem sonunda ulusal oyuncu oldu. Sonraki yıl rekor bedelle transfer oldu. İrfan Can’ı anlatmaya gerek yok, geldiği nokta ortada. Fazlasını da yapmalılar. Yaş yalnızca bir sayı. Biz teknik yöneticiler olarak genç oyuncuların potansiyellerini koltuk derdi yaşamadan ortaya çıkarmak zorundayız. Her dönem kiralık gönderilen Mustafa Eskihellaç yalnızca yarım dönemlik performansıyla Beşiktaş’ın, Konya’nın istediği oyuncu haline geldi. Çok isteyip de alamadığım oyunculara gelince… Tahminen de bu soruya tek bir örnek kâfi: Kerem Demirbay… Kimse tanımıyorken Bursaspor’a 50 bin Euro’ya aldırmaya çalıştığım bir oyuncuydu. Aldıramadım, şu anda Avrupa çapında bir yıldız. Malatya’da da dönem başında grubu dizayn ederken isteyip de alamadığımız oyuncular oldu. ‘İrfan hoca sağ kenara oyuncu almadı’ dediler. meğer epeyce uzun mühlet Tunus Ulusal Kadrosu sağ beki Kechrida’yı bekledim. Giresun’un devre içinde aldığı 10 numara Chiquinho epeyce istediğim oyunculardan bir tanesiydi, liste uzar sarfiyat. Buna karşın eldeki kadroyu verimli biçimde kullanmaya çalıştık.

– Bu dönem genç futbolcuların parladığı dönem oldu, siz de gençlere güvenen ve talih vermekten kaçınmayan bir teknik adamsınız. Arda Güler, Emirhan ilkhan, Ahmetcan Kaplan hakkında kanılarınız ve onlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Marco Rose’un bir tanımı var. ‘Teknik yönetici olarak insanı yakalamalısınız.’ Gençlerbirliği’nde İrfan Can, Ahmet Oğuz, Uğur Çiftçi üzere isimleri kadroya entegre ederken; Bursa’da Ozan Tufan, Harun Tekin ve Enes’ten faydalanırken; Malatya’da Sadık, Rahman, Buğra son olarak Eskihellaç’ı Harika Lig’e kazandırırken hiç tereddüt etmedim. Şu anda da bu manada oyuncu havuzumu genişletiyorum.

Arda Güler, Emirhan ve Ahmetcan da fazlaca değerli potansiyeller. Onlara tavsiyem futbolun gösterişine ve şöhretine kapılmadan hem saha ortasında birebir vakitte saha haricinde gelişimlerine odaklanmaları. Yabancı lisan değil, yabancı lisanlar öğrenmeleri. Bağlantı, toplumsal etraf ve kültürel manada dünya insanı olmaya çalışmaları epeyce kıymetli. Avrupa çapında yeteneklerimiz var fakat Avrupa’da kendisini yabancı hissetmeyecek kaliteye de oyuncuların ferdi eforlarıyla çıkabilmeleri elzem.(Transfermarkt)

Okumaya devam et...