Eleonora Daniele ve akıl hastalıklarıyla ilgili tabulara karşı hakikat kitabı

Leila

Global Mod
Global Mod
“Akıl hastası insanların, ailelerinin ve yanında duran bir sistemin hikayeleri.” Rai gazetecisi ve sunucusu, birçok dayanışma kampanyasının sesi ve yüzü Eleonora Daniele, Rizzoli tarafından yayınlanan 'Hepimiz deli miyiz?' kitabında bunları ele alıyor. Yazarın yirmi yılı aşkın süredir İtalyan toplumu üzerine yaptığı habercilikten derlediği on haber ve onbirincisi. Onun hikayesi, ailesinin ve bir Şubat sabahı 44 yaşında Padua'daki bir sağlık kurumunda ölen kardeşi Luigi'nin hikayesi. Daniele, Adnkronos Salute ile yaptığı röportajda “Otizmden muzdaripti, yıllarca deli gibi muamele gördü, akıl hastalığı ile ciddi zihinsel engellilik arasındaki önemli farkı anlamadan” dedi. Luigi bunu başaramadı ama eserin açılışını yapan 'Eli benim elimde' bölümünde “o hâlâ burada benimle ve birlikte bu sayfaları yazıyoruz” ifadesini okuyoruz.

Daniele “Zor bir kitap” diyor. “Açık bir provokasyondur” başlığıyla başlıyoruz. Yazar, hepimiz deliyiz “her şeyden önce deli kelimesi çok hafife, tamamen yanlış ve ayrımcı bir şekilde kullanıldığı için. Akıl hastalıkları ve engellilik hakkında temel ve yaygın bir cehalet var ve hala da devam ediyor”, diye ifade ediyor yazar. Ve hepimiz deliyiz çünkü “1978'deki Basaglia yasasından sonra, bunca yıldır hasta bakım sistemi tamamen ailelere devredildi ve bu artık sosyal bir acil durum haline geldi”. Daniele, Kovid sonrası İtalya'da, narkotik maddelerin İtalya'nın her meydanında giderek daha sık kullanıldığı sosyal medya çağında, gizli rahatsızlığın orantısız bir şekilde arttığını ve patladığını analiz ediyor. “Bu artık o kadar bariz bir acil durum ki, acilen bir şeyler yapılmazsa kurtarılabilecek olanı bile kurtaramama riskiyle karşı karşıyayız.”

Ve bunun yerine “kurtuluş düşüncesi”, acı çekenlerin aileleri için en güçlü yaşama nedenidir. Yazar, artık burada olmayan Luigi'ye duyduğu “sürekli ve sürekli yoksunluğu” anlatmaya çalışırken bunu şöyle açıklıyor: “En çok özlediğim şey, zamanım olmaması. Çünkü bir fikrin var. kurtuluş, siz aile üyesi hala yanınızdaki kişiyi kurtarmak istiyorsunuz, onu acıdan, önyargıdan ve damgalanmadan, kötü düşüncelerden ve dünyadaki tüm kötülüklerden, bunu yapmayan insanların kötülüğünden kurtarmak istiyorsunuz.' Cehaletten anlayamıyorum” diye ısrar ediyor Daniele. “Onu kurtarmak istiyorsun ama buna izin verilmiyor. Ya zamanın olmadığı için ya da kendini yel değirmenleriyle savaşırken bulduğun için.” Sevdiklerinize gerçekten yardım edebilecek kimse yok, her tarafta bir boşluk var ve “kendinizi kaybolmuş, yalnız ve terk edilmiş hissediyorsunuz. Çaresiz hissediyorsunuz ve çaresizce yaşıyorsunuz, geceleri uyuyamıyorsunuz”. Başaramazsınız ya da başaramazsınız çünkü “bu hastalar bazen uyumanıza izin vermiyorlar, hastalıkları nedeniyle uykusuz geceler geçiriyorsunuz. Korkudan ya da utançtan kendilerini odasına kilitleyen insanlar var. Ama” ömür boyu kilitli yaşayabilir misin?” yazara sorar.

“Aslında Basaglia yarım yamalak uygulandı – kendisi bunu kınıyor – hastaların kendileri, aileleri ve ayrıca onları tanımayanlar için bölgeye bir dizi bakım ve savunma yapısının yerleştirilmesi gerekiyordu. Sokaklarda yürüyebilmeliler ve bunu huzur ve güvenlik içinde yapabilmeliler. Bütün bunlar olmadı” ve Daniele bunu biliyor çünkü yaşadığı “gerçek hasar” kadar “duygusal hasarı”, akrabalarını inciten travmaları da yaşamış. hastalar tarafından. . “Ben 4 çocuğun en küçüğüyüm” diye anımsıyor. “İki ablam, sonra Luigi ve 6 yıl sonra ben. Çocukluğumda onun ergenliğini bir anne olarak yaşadım çünkü annem çalışıyordu ve kız kardeşlerim zaten evden uzaktaydı. Çocukken kendimi hayatımın en zor anıyla karşı karşıya buldum. Kardeşim, onun artık çocuk olmadığı ve artık ne yapacağını bilemediğin, çünkü sen bir çocuğu aşağı yukarı yönetebilirsin ama büyük bir oğlan bunu yapamaz.”

Eleonora'nın çocukluğunda gözlerinin “Luigi'nin orada ne işi olduğunu, neden delilerin arasında olduğunu” anlamadan baktığı Padua'daki bir psikiyatri hastanesinde bir süre kaldıktan sonra kitapta şöyle yazıyor: Yazarın erkek kardeşi, ebeveynleri onu Treviso'daki bir enstitüye nakletmek olan “en acı verici kararı” vermek zorunda kalana kadar eve döndü. Bu “baş döndürücü bir kesikti” ama yine de “artık kaçış ya da çözüm yoktu, saldırgan saldırılar artık günün gündemi haline gelmişti ve babam artık yirmi yaşındaki bir çocuğun fiziksel dürtüsünü kontrol edemiyordu. çok fazla kriz yaşadı, kendine zarar verdi ve başka şeyler yaptı” diye devam ediyor metin. “Oranın bile Luigi ile hiçbir ilgisi yoktu” ama günler, aylar ve yıllar geçtikçe “buranın yeni hayatı ve buranın da yeni evi olduğunu yavaş yavaş anladı”. Kısacası, “her şey yolunda gidiyor gibi görünüyordu ama aklımızda öyle bir yasa vardı ki, RSA'larda veya para-hastane tesislerinde yatan engellilerin, doğduğu belediyenin çekirdeğine ait konutlara geri götürülmesi gerekiyordu”. Böylece Luigi “tedavi ve konuşma terapisi için daha fazla sağlık tesisinin bulunduğu Padua'ya daha büyük bir enstitüye” döndü. Yine bir umut ama bunun yerine bu “sonun başlangıcı”ydı. 17 Şubat 2015'te Luigi öldü.

Yazar bunu siyah beyaz olarak şöyle ifade ediyor: “O anda hayatımın en güçlü acısını hissettim, durmadan çığlık attım, hâlâ çıkamadığım bir vadiye battım.” Ve bunu sözlü olarak tekrarlıyor: “Bütün bunların benim üzerimde çok ağır bir etkisi olduğu açık ve bugün hayatım da buna adandı”, bazı şeylerin değişebilmesini sağlamak için. Daniele, “Kardeşimle ilgilenmenin, bugün bunu büyük bir farkındalıkla söylüyorum, kendisi ve tüm aile için travmatik olduğunu, çünkü o zamanlar zihinsel engellilere yönelik hiçbir yapının bulunmadığını” ve “yıllar geçtikçe bu durumun durum daha da kötüleşti.” Engelliler, psikozlular veya suç işleyenler için: “Çocuklarını ihbar etmek zorunda kalan, her şeye rağmen onları evde bulunduran anne ve babalar var. Kırmızı kodların geçerli olmadığı durumlar var. Rosa Maria Scorese gibi kadınlar kız kardeşinin katili tarafından takip ediliyordu”. Bu arada “Remlerin hepsi dolu, yer yok, evlerde psikiyatri hastaları var”. Zihinsel engelli insanlarla ilgilenmesi gereken kurumlar “onları hastaneye yatırabilir, ancak nadiren iyileştirebilirler ve aradaki fark açıktır”.

Yazar, “Bir kez daha soruyorum: Basaglia yasası nasıl uygulandı?” diye ısrar ediyor. “Ailelerin güvenebileceği yapılara ihtiyacımız var, çünkü bugün çok az yapı var ve aileler terk edilmiş durumda. Gerçek bu, tüm aile üyelerinin söylediği bu ve benim seslendirmek istediğim dram da bu. Çünkü ben Bazı hikayeleri bir gazeteci olarak değil, bir aile üyesi olarak yapıyorum, çok ciddi akıl hastalıkları olan hastalar veya zihinsel engellilerle hiçbir ilgisi olmayan katiller hakkında konuştuğumuzda kendimi bu sorunların içinde buluyorum” Luigi'nin olduğu gibi ” Sosyal yardım sorunları ve yetkili kurumlarla bağlantı kurmanın zorlukları aynı ve daha da kötüleşiyor”, diye uyarıyor Daniele.

“Bu konuşmayı yapıyorum çünkü yapıcı olmak ve devrim yapılması ve yeniden düşünülmesi gereken bir sisteme katkıda bulunmak istediğim için yapıyorum”. Yazarın ilk vakfı “çocuklarımıza, daha sağlıklı bir dünyada yaşayabilsinler”. İkincisi, “Nisan 2023'te Pisa'da bir psikiyatri hastasının elinde meydana gelen bir kadın cinayetinin kurbanı olan genç psikiyatrist Barbara Capovani için. Ve burada doktorlara, belirli mesleklerden gelen gençlere yönelik şiddetin uçurumu açılıyor.” Saldırıya uğradıkları veya her halükarda risk altında oldukları, sürekli tehlike altında oldukları için artık bunları yapmak bile istemiyorlar mı çünkü bakılması gerekenler sokaklarda yürüyor”. Daniele, “akıl hastalıkları konuşulamadığı için sesi çıkmayan ve kendilerini izole eden bu insanlara ve hasta ailelerine ses vermek. Ben bu tabuyu yıkmak, kurtların önüne atmak istiyorum” ve böylece rahatlatmak istiyor. çok acı. “Izgaranın altına koymama rağmen benimki hala sıcak” diye itiraf ediyor.

“Kardeşimle her gün yaşıyorum, o benim hayatımda sürekli var”, diye temin ediyor kız kardeşi. Kitapta “Elini bırakamıyorum çünkü o hâlâ bana eşlik ediyor” diye yazıyor. “Eli beni tutuyor ve gülümsemesi her şeye rağmen bana savaşma arzusu veriyor.” Bu yüzden Luigi “ölmedi. O, her şeyi alt üst etmem için bana eşlik ediyor, gök ile yer arasında dengeyi koruyor. Durmaksızın dönmeye devam eden, insan hayatını ve haklarını ezen bir kayayı kırmak için cesaret ve kararlılık gerekiyor. Yeni fikirler” Acıyı azaltan ve karanlığın bizi yuttuğu yerden ışığın süzülmesine izin veren etkili bir yaşam tarzı çerçevesinde akıl hastalığını yeniden düşünmemiz gerekiyor, böylece aile üyelerimizin her birinin ölümü bir anlam ve hatırlanma onuruna sahip olsun, savaşıyorum.” İlk teşekkürüm 'Hepimiz deli miyiz?' diyen Simone Cristicchi'ye. önsöze imza atıyor: “2007'de 'Ti regalerò una rosa' şarkısıyla festivali kazanarak psikiyatri hastanelerini Sanremo sahnesine taşıyan şarkıcı-söz yazarı, bize anlattığınız hikayelerin, bu suç ortağı sessizliğin üstesinden gelmeye ve saygınlığı geri getirmeye hizmet edeceğini yazıyor Önce kaderin kasırgasına, sonra da insanların kötülüğüne yenik düşenler için bunlar, zamanımızın en hain virüsünü ortadan kaldıracak hikayeler olacak: kayıtsızlık, çünkü birinin söylediği gibi, birbirlerine bakan aynalar olacaklar. 'Etrafta kimsenin olmaması normal'”.