Diyabete karşı zayıflama ilaçları: “Bazıları eczanelerde bulunmuyor”

Leila

Global Mod
Global Mod
Kilo kaybı için kullanılan anti-diyabet ilaçlarının sıkıntısı devam ediyor yine eczanelerde bulunmayan deri altı formülasyonları ile. İtalyan Diyabetoloji Derneği Sid'in başkanı Angelo Avogaro, Adnkronos Salute'a rapor veriyor.

Aylardır başvurularda patlama yaşayan enjekte edilebilir diyabet ilaçları semaglutid (Ozempic*) ve liraglutid'in (Victoza*) “kıtlığının etkisini hissediyor muyuz”? “Evet, hastalar bunu mutlaka hissediyor, deri altı formülasyonunda fark ediyorlar. Kasım ayından önce durum kısmen normale dönmüş gibi görünüyordu ama sonra bir anda kötüleşti. Şimdi bunun aynı zamanda ürünün üretim şeklinin kısıtlanmasıyla da bağlantılı olduğunu düşünüyorum. şirketi. Ama deri altı ya da ağızdan enjeksiyonla verilebilen bir molekülden bahsediyoruz. Ve şu anda eksik olan da deri altı olanının bulunabilirliği: hastalar eczanede bulamamaktan şikayetçi. Yani açıkça bazı şeyler var. yönetim sorunu” diyor Avogaro.

İtalyan ilaç ajansı Aifa, Novo Nordisk şirketi ve Avrupa ilaç ajansı EMA ile birlikte Glp-1 reseptörünün bu iki enjekte edilebilir agonist ilacının kıtlığını bildirdiği notu yayınladığında Kasım 2023'ün ortalarıydı ( Glp- 1 Ra) 2024 yılı boyunca aralıklı olarak devam edecek. Bir yandan zayıflama etkisi nedeniyle obezite hastalarının ihtiyaçlarını da karşılayan ilaçlara olan genel talepteki artış, diğer yandan bazı ülkelerdeki üretim kapasitesindeki sınırlamalar da devam edecek. üretim alanları: nedenleri bunlar. Daha sonra sosyal etkinin sağladığı ünlüyü, TikTok'taki etkileyicilerden gelen video sağanaklarını ve Tesla ve Space kilo kaybının (Wegovy*) girişimci patronu gibi istemsiz 'tanıtımları' da eklersek, resim tamamlanır.

Diğer Avrupa ülkelerinde de aynı senaryo: örneğin son günlerde Büyük Britanya'da Hükümet, kilo kaybı için Ozempic'e olan talepteki patlamayı da gerekçe göstererek kıtlık konusunda uyardı.Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sağlık çalışanlarına bu aşamanın nasıl yönetileceği konusunda rehberlik ederek, eksik olan ilaçları onaylı kullanımları dışında reçetelememeleri gerektiğini hatırlattı ve tablet versiyonuyla yeni reçetelerin önünü açtı. Aslında, 4 Ocak'ta yayınlanan İngiliz duyurusu, 'Birleşik Krallık Diyabet' derneğinin açıkladığı gibi, bu formülasyona ait yeterli stokun varlığını belirtiyordu. “Bu şu şekilde oluyor: Ya hastayı ailedeki başka bir ilaca aktarıyorsunuz ya da aynı bileşiği her gün ağızdan veriyorsunuz, dozunu daha önce aldığınız doza göre ayarlamaya çalışıyorsunuz. Önemli olan hastanın almasıdır. bu ilaç” diye açıklıyor Avogaro. Talep ve reçetelerdeki artış tabii ki İtalya'da da yaşandı. Uzman, daha fazla büyümenin “ünlü AIFA notu 100 tarafından belirlendiğini”, bu sayede bu ilaçların pratisyen hekimler tarafından da reçete edilebileceğini belirtti.

Reçetenin diyabet uzmanlarının yanı sıra diğer profesyonel kişilere de açılması, eksikliği daha da belirgin hale getirdi“zaten var olan ilaçlar var. Bunlar,” diye ekliyor Avogaro, “çok etkili ilaçlar. Bu yüzden çok önemlidirler. Ve iyi gidiyorlar. Bir anlamda kardiyovasküler sistemi koruduğuna dair bilimsel kanıtlar var ve bu nedenle meslektaşlarımız bunları giderek daha fazla reçete ediyor. Diğer ilaçlara göre biraz daha pahalılar ama hastaların hayatı söz konusu. Ve “onları daha iyi yönetebiliyoruz” anlamında vaat edilen dönüm noktasının gerçekleştiğini görüyoruz.

Eksikliklere gelince, “Eski hastalara ilacı almaya devam etme fırsatı vermek için yeni hastaların tedaviye girişini mümkün olduğunca sınırlamamız konusunda doğrudan şirket tarafından uyarılmıştık. Açıkçası zor”. Kilo kaybı için Glp-1 RA kullananlarla ilgili olarak da Avogaro şunları belirtiyor: “Bunlar obez hastalarda çok işe yarayan ilaçlar. Devlet bunların geri ödemesini yapmıyor ancak uzman reçete yazabiliyor. Dolayısıyla geniş bir hasta kesimi var. Kilo verme tedavisini kendi cebinden ödeyenlerin, zayıflamaya yardımcı olan doğru bir tedavi olduğunu belirtmek gerekir.Ve İtalya'da 10 hastadan 4-5'inin aşırı kilolu olduğunu hesaplarsak, açıkçası bunun nasıl hesaplanacağını da hesaplamak kolaydır. Çok fazla etkisi var. Çok fazla etkisi var.”

Şirket, geçen Kasım ayında iki notta da bildirildiği gibi üretim tesislerinin genişletilmesine yatırım yapıyor. Hem Danimarka'da hem de Fransa'da bitkiler. Amaç: Novo Nordisk, sitedeki iletişimlerinde gelecekteki pazar taleplerini karşılayacak kapasiteyi artırmak, yatırımın GLP-1 ürünlerini de içerdiğini belirtti. Bu arada uzmanlar, henüz yeni başlayan 2024'te neler olacağını merakla bekliyor. Ulusal İyileşme ve Dayanıklılık Planı, “Kesinlikle bir bütün olarak diyabet yönetimine ilişkin daha fazla açıklama bekliyoruz – Avogaro'yu gözlemliyor – ve aynı zamanda Pnrr ile uygulanacak olana bağlı olarak kronikliğin nasıl yönetileceği”. “Yani, toplum evlerini, diyabet uzmanının rolünü, kaç diyabet uzmanının diyabet bakımının nasıl yapılandırılacağını düşünüyorum – kendisi sıralıyor – Ama her şeyden önce beklediğimiz şey, Calabria'daki diyabet hastası bir hastanın da aynı tedaviyi görmesidir. Veneto'daki hastaya Diyabet bakımının İtalya genelinde standartlaştırılması önemlidir.”