Bülent Uygun: “Bizim zamanımızdaki futbolcular fazlaca yetenekliydi…”

Mustafa

Global Mod
Global Mod
Yeni spor yasasını pahalandıran Uygun, “senelerdır Türk futbolunda değişmesi gerekenleri anlatıyorum. Projelendirilmesi gerektiğini, altyapı hocalarının maaşlarının verilmesini, vergilerimizi kendimizin vermesini, tıpkı vakitte hayat sigortası, sıhhat sigortası, huzur meskenleri, hastaneler, hakemlerin profesyonel olması üzere projeleri söyleyen tek beşerim. Bu kadar zorluk ortasında, 15 yıldır uğraş ettiğim bir ortamda bugün yarın meclisten yeni bir yasa çıkacak inşallah. O maddede da düşündüklerimizin birçoğunun olacağını düşünüyorum. Türk futbolu için güzel olsun” diye konuştu.

“Futbol ihtilaliyle daha yeterli yerlere geleceğiz”

Futbolun artık büsbütün ekonomik olduğunu söyleyen Uygun, “Eskiden yetenekle birlikte şevk vardı. Artık daha farklı. Sivasspor borcu olmayan tek kulüptü. Bu sene biraz borç yapmışlar. Bütün kulüplerimiz borç batağında. Tüm kulüpler şirketleşmeli. Kendi ekibimiz üzere yönetmeliyiz ki o gruplar tekrar bu durumlara düşmesin. Kocaelispor’un ayağa kalkmasında Tahir Bey’in de emekleri var, göz arkası etmemek lazım. Geçtiği süreçlere baktığımızda, yaşanan ezaları gördükçe boyutlarının ne kadar berbat olduğunu görüyoruz. Bütün gruplarımızın sorunu var. Bunun için o kanunun çıkıp, daha profesyonelce, kurumsallaşmış, işin içine kendi mesleği olan atletlerin katıldığı yapı oluşturulmalı. Bu futbol federasyonu için de geçerli, kulüp idareleri için de geçerli. O denli bir yapı sağlandığında, bir futbol ihtilaliyle Türk futbolu daha âlâ yerlere gelecek” biçiminde konuştu.

“Maalesef Sefa Sirmen üzere yöneticiler bulamıyoruz”

Türk futbolunda yaşanan başarısızlıkla ilgili tenkitlerde bulunan Uygun, “Biz Türk futbolunda maalesef Sefa Sirmen’ler üzere yeterli yöneticileri bulamıyoruz. Futbolcuların yeterli futbol oynamasında, grup oyunu oynamasında, birebir vakitte hocaların muvaffakiyetinde, kent kadrolarının muvaffakiyetinde o idarelerin ve liderlerin epeyce ehemmiyeti var. Bunu alınan başarılarla ve geçmişteki deneyimimizle epey rahatlıkla söyleyebilirim. Bizim zamanımızdaki futbolcular epey yetenekliydi. Ruhları ve yürekleri kadro için atardı. Taraftarıyla her vakit bütünleşirdi. Paradan epey o formayı giyebilmek ve o formayla hizmet edebilmek, ulusal gruba gidebilmek değerliydi. hiç bir vakit bu işi yaşamamıştık. Gelinen noktada artık işin ekonomik boyuta döndüğünü, futboldan fazla ekonomik yapısının hayatta kaldığını, futbolcunun 3 ay maaşını almadığında ekibi protesto ederek formanın büyüklüğüne yakışmayacak biçimde hareket ettiğini görüyoruz. bu biçimdela bu vakitle epeyce fark var. Eğitim farkı aslına bakarsanız var” sözlerini kullandı.

“Türkiye’de sporun ortasından gelmiş insanları yönetici olarak nazaranmezsiniz”

Üst lige çıkan ekiplerin birçoklarının bir daha küme düştüğünün altını çizen ve bunu sistemsiz idarelere bağlayan Bülent Uygun, “Süper Lig ile 1. Lig içinde kalite farkı var. Olacaktır. Ekonomik boyutlar içinde dağlar kadar fark var. Kıymetli olan geçiş sürecini gerçek yapmak, yanlışsız projelendirmektir. Kalitemiz daha uygun olmalı. Oynanan futbolun hayli üst düzeyde olduğunu düşünmüyorum. Bizde sistemsizlik sistem. En son Rizespor’daydım. Ligin 6. haftası bittiğinde daha takımımızı kuramamıştık. Orada liderin cürmü yoktu. 1 Temmuz’da kadrosu almıştı ve bütün futbolcular gitmişti. bir daha ekip kurulmalıydı. O süreci hayli çabuk yönetmeliydi ve yanılgı yapmamak istendi. Türkiye’de kurumsallığın olmadığı bir yapı daima bocalayacaktır. Hakikat sistemi kuran, kurumsallığı yakalayan kadrolar başarılı oluyor. Bu niçinle üst lige çıkan ekiplerin birden fazla tekrar düşüyor. Çıkana kadar biroldukça çabayı veriyorsunuz. Çıktıktan daha sonra da kurumsal yapıyı ve sistemi kuramadığınız için yeniden bir alt lige düşüyorsunuz. Bu hiç değişmemiş bir kanun üzere. Bizim ülkemizde sporun ortasından gelmiş insanları yönetici olarak goremezsiniz. Biz anlamayız inşaattan, biz anlamayız bilmem ne yapmaktan. Lakin işin içerisindeki eski duayenlerinizi oraya getirmediğiniz için, kurumsal yapıyı kurmadığınız için o başarısızlığı yaşamaya mecbursunuz” dedi.

“Engin lider başaramadı, yönetemedi”

Kocaelispor’u da kıymetlendiren Uygun, “Sezon başında ‘Kocaelispor ne olur?’ deselerdi; ‘Bu ekonomik yapıyla şampiyon olur’ derdim. Engin Lider bunu başaramadı. ötürüsıyla da âlâ yönetemedi. Yönetemediği üzere yapılan ekonomik harcamalarla Kocaelispor’u biraz daha güç duruma düşürdü. İnanıyorum ki seneye bu yanılgılardan ders alınarak adımlar atılacaktır. Kentin önde gelen spor adamları var. Birbirinden pahalı. Bu grubun markası için çalışan beşerler var. Lakin bir bakıyorum; onlardan fikir alan kimse yok. O yüzden başarısızlığa mahkumsunuz. O yüzden de Kocaelispor bu dönem inşallah kümede kalır. Yeni dönemde Harika Lig’e çıkacak bir Kocaelispor’u bu kent de bu taraftar da hak ediyor. İnşallah başarılır” açıklamasını yaptı.

Okumaya devam et...