Bir sunucu ne kadar kazanır ?

Efe

New member
Bir Sunucu Ne Kadar Kazanır?

Selam Forumdaşlar!

Hadi, bir derdimiz var: “Bir sunucu ne kadar kazanır?” Kendi aramızda itiraf edelim, çoğumuz bu soruyu, yeni işe başlayan bir arkadaşımıza sormadık mı? “Aman, sen ne kadar kazanıyorsun?”, “Ya da, bu işte para var mı?” gibi klasik sorularla, mekanın içinde kaybolmuş, gece geç saate kadar ayakta zorlu bir işin gizemlerini çözmeye çalıştık. Sonuç olarak, bir sunucu maaşı, sadece sayılarla açıklanabilecek bir şey değil, en azından bazılarımız için...

Çünkü her şey, hangi şehirde olduğuna, hangi mekanda çalıştığına ve hatta siparişlerin ne kadar büyük olduğu gibi... yani bazen sadece kısacık “işi”nin sonunda, tek bir sözcükten bile daha fazla önem taşıyan değişkenlere bağlı!

Erkeklerin Stratejileri ve Çözüm Odaklı Yaklaşımı

Erkeklerin gözünden bakalım! Hayatlarının her anını bir strateji, bir hesaplama ve planlama üzerine kuran bir topluluktan bahsediyoruz. Sunuculuk yaparken de, genellikle her şeyi sayı olarak değerlendiriyorlar. Ne kadar fazla müşteri? Ne kadar yüksek bahşiş? Bir “hesap makinesi” gibi her şeyin finansal kısmını çözmeye çalışıyorlar.

“Beni bırakın, ben karı koca hesabı gibi düşünüyorum, burada kâr var mı, zarar var mı? Sipariş büyük mü, küçük mü? O zaman bir strateji yapalım,” diyen tipler genelde şunları düşünüyordur:
- “Büyüdükçe, masalar da büyür, bahşiş de büyür!”
- “Az ama hızlı sipariş alırım, 10 dakikada bitiririm. O zaman daha fazla masaya giderim!”
- “O zaman çalışanla ‘yeni gelir modeli’ üzerine konuşmalıyım. Sadece su siparişi veren müşteriye, ‘su nasıl, güzel mi?’ gibi birkaç gereksiz soruyla ona bağlanırım!”

Erkek sunucuların işi, her zaman işte bu “kâr hesapları” ve “sayı oyunları” üzerine kurulu. Bazı mekanlarda, “Müşteri sayısına göre her şey!” yaklaşımı, hayatta kalma stratejisi halini alabilir. Ama gerçekten, ne kadar kâr ettiğini söylemek, yalnızca sayılarla değil, her anı nasıl geçirdiğinle de ilgilidir.

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşımı

Ve tabii ki kadınlar, genellikle çok daha empatik bir yaklaşım sergiliyorlar. Masaya geldiğinizde, gözlerini gözlerinize odaklayan bir sunucu, “Beni anlamanızı istiyorum, her şey yolunda mı?” diye sorarak, sizinle arasındaki ilişkiyi kurmaya başlar. Kadınlar, gerçekten mekanın ruhunu anlamak istediklerinden, bazen size bir tabak yemek sunarken, kendi ruhlarını da sunuyorlar.

Ama tabii ki, bu sadece ‘yemek servisi’ değil. Kadınların yaklaşımı, çoğu zaman ‘insan ilişkileri’ üzerine kuruludur. Müşterinin ruh halini okumak, ona uygun bir şekilde yaklaşmak ve her siparişi dikkatle dinlemek... Bahşişler çoğu zaman gelen yemeklerin miktarından çok, sohbete dayalı bir ödül gibi gelir!

“Evet, hayatınız nasıl gidiyor? Ne yapıyorsunuz? Çocuklar nasıl? İş yerinde nasıl?” gibi bir sohbetle, kadın sunucular ilişkileri güçlendirmeyi hedefler. Bir tür ‘sosyal yatırım’ yaparlar. Ve sonunda, o müşteri geri dönüp geldiğinde, ilişkiden fayda sağlamak ister. Kadın sunucuların en büyük gücü, sadece servisi değil, hissettirdikleri şeyi de sunmalarıdır. Yani, duygusal bir bağ kurarak, sıradan bir restoran deneyimini unutulmaz hale getirirler.

Bir Sunucunun Gelir Modeli: Bahşişten Zengin Olmak Mümkün mü?

Şimdi, gerçeklere gelelim: Sunucular, birçok farklı yolla para kazanabilirler. Bahşişler, genellikle bir sunucunun geliri için altın bilezik gibidir. “Beni sev, iyi muamele gör, birkaç güzel söz et, belki biraz daha fazla bahşiş verirler!” şeklinde gizli bir iş planı vardır. Her masa geçişi, bir bahşiş kaynağı olabilir.

Gelişmiş yöntemlerle, sosyal becerilerinizin etkisiyle, bir masadan bazen asıl yemek fiyatının iki katını bile kazanabilirsiniz. Yani, bir sunucunun gelirinin, “bahşiş” kısmı çok büyük bir rol oynar. Ancak, bazen gülümsemenizle ve rahat tavırlarınızla, sizi daha iyi anlayacak bir müşteriyle karşılaşabilirsiniz.

Peki, bunun tersi mümkün mü? Elbette! Tüm işler gibi, bir sunucunun da zorlukları vardır. Çalıştığınız mekan, yoğunluk, hatta belki de iş arkadaşlarınız, sizin gelir seviyenizi etkileyebilir. Aksi takdirde, en iyi performansınıza rağmen, kötü bahşişler, düşük gelir anlamına gelebilir.

Gizli Sunucu Stratejileri ve Sık Yapılan Hatalar

Hepimizin yaptığı birkaç klasik hata vardır. Mesela, bir masa önünde durduğunuzda, çok gülümsediğinizde, “Bu masayı memnun edebilirim” diye düşünmeniz ama bir süre sonra “Fazla gülümsedim mi?” diye kafa karıştırıcı bir düşünceye kapılmak. Erkeklerin de olduğu gibi, bazen kadınlar da “yapmayacağım” diye düşünüp, tüm sohbeti tek kelimeye indirirler.

Ama şunu unutmayın, en büyük strateji genellikle “samimi olmak”tır. Ne kadar samimi olursanız, o kadar müşteriler mutlu olur. Hatta o kadar da bahşiş verirler!

Şimdi forumdaşlar, sizden birkaç soru soralım!
- Sunuculukta en büyük gelir kaynağınız nedir?
- Yalnızca ‘gülümsemek’ yetiyor mu?
- Masadaki müşteriye ne söylesek daha fazla bahşiş alırız?

Yorumlarınızı bekliyorum!