%100 sperm örneğinde ve 8 farklı tipte bulundu

Leila

Global Mod
Global Mod
Okyanusların en derinlerinden el değmemiş dağlara kadar, dünyada bunların bulunmadığı bir köşe yok: uzmanlar mikroplastiklerin “artık her yerde mevcut olduğu ve ekosistemlere nüfuz ettiği” konusunda uyarıyor. Ancak bunlar sadece çevrede değil: sadece içimize bakmamız gerekiyor. Çıplak gözle görülemeyen bu parçacıklar insan sıvılarına ve dokularına yakalanmıştır: anne sütü, kan, idrar, cilt. Ve ayrıca sperm. Doğu Çin'in Jinan şehrinde (genellikle kirli bir bölge olarak kabul edilen ve plastik üretim tesisleri bulunmayan, en yakın okyanus kıyısına yaklaşık 180 km uzaklıkta bulunan bir şehir) yapılan bir araştırma, bu malzemelere mesleki olarak maruz kalmayan erkeklerin menisinde mikroplastik kontaminasyonunu belgeledi. Çevrimiçi olarak 'Toplam Çevre Bilimi' dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarları, çarpıcı olanın, bu varlığın yaygınlığı olduğunu açıklayarak, araştırmaya katılan yaklaşık kırk katılımcıdan toplanan örneklerde – evlilik öncesi sağlık değerlendirmelerinden geçen erkeklerin – nasıl olduğunu vurguluyorlar. Jinan – 8 farklı polimer türü. Test edilen tüm meni örneklerinde mikroplastikler bulundu.

Tanımlanan sekiz polimer arasında %31'lik bir yaygınlıkla Ps (polistiren) en yaygın olanıydı; bunu polietilen (Pe, %14) ve polivinil klorür (PVC, %14) izledi ve ardından azalan miktarlarda akrilonitril-bütadien stiren geldi. (Abs, %11) ve polikarbonat (Pc, %11), polietilen tereftalat (Pet, %8), polipropilen (Pp, %6) ve politetrafloroetilen (Ptfe, %6).

Çeşitli Çin üniversitelerinden uzmanlar olan bilim insanları, bir dizi araç ve analizle mevcut mikroplastik polimerleri tanımladı, ölçtü ve sınıflandırdı ve ardından sperm hareketliliğini ve morfolojisini değerlendirdi. Kullanılan tekniklerden birinin (Raman mikrospektroskopisi), İtalya'da 2023'ün sonunda yayınlanan benzer bir çalışmanın aynısı olduğunu açıklıyorlar. İlk yazar Luigi Montano ve meslektaşları, 10 sperm örneğinden 6'sında mikroplastik parçalar buldu. – 16 farklı – Campania'nın kirli bir bölgesinde en az 10 yıl yaşamış olan, 18 ila 35 yaş arası, sağlıklı gençlerde pigmentli, küresel veya düzensiz şekilli.

Çinli araştırmacılar daha sonra farklı polimerlere maruz kalmanın ilerleyen sperm hareketliliği üzerindeki etkilerinin değiştiğini keşfetti: polistirene (Ps) maruz kalan sperm, diklorüre maruz kalan gruba göre daha yüksek ilerleyen sperm hareketliliği sergiledi. polivinil. Ve sperm morfolojik anormallikleri gözlemlendi ancak belirli plastik türleriyle anlamlı bir şekilde ilişkili değildi.

Tüm bunlar, Shandong eyaletinin Taishan Akademik Programı tarafından desteklenen çalışmanın yazarlarının altını çizerek, mikroplastiklerin yaygın varlığı ve potansiyel üreme toksisitesi açısından erkek doğurganlığını nasıl etkilediğine dair daha fazla araştırmaya duyulan ihtiyacın altını çiziyor. Uzmanlar, “Son yıllardaki hızlı gelişim süreci boyunca, plastik atıklar ve mikroplastikler, hem çevre hem de insan sağlığı açısından potansiyel olarak ciddi sonuçları olan, giderek daha acil bir sorun haline geldi” diye yazıyor. Ayrıca, “2015 yılında küresel plastik üretiminin 381 milyon tona ulaştığı ve 2050 yılına kadar yılda üç kat artarak 1,1 milyar tonun üzerine çıkması bekleniyor. Daha fazla plastik çevreye yayıldıkça, daha büyük parçacıklar, mikroplastikler olarak bilinen daha küçük parçalara ayrılıyor ve daha küçük parçalara ayrılıyor.” Çapı 5 mm'den küçük ve 1 mikrometreden küçük olan, küçük boyutları besin zincirine kolayca girmelerini sağlayan nanoplastikler.”

Şimdi bilim insanları şöyle devam ediyor: “Giderek artan sayıda araştırma, mikroplastiklerin yutulmasının hayvanlarda ve insanlarda fizyolojik işlevler üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor. Kapsamı ve etkileri tam olarak anlaşılmadı, ancak halk sağlığı açısından giderek artan bir endişe yaratıyor.” . Diğer şeylerin yanı sıra, “mikroplastiklerin üreme ve doğurganlık üzerindeki etkileri hala büyük ölçüde belirsizdir. Dünya çapında çiftlerin yaklaşık %15'i kısırlık yaşamaktadır. Erkek kısırlığı bu vakaların %50'sini oluşturur ve son yıllarda sperm kalitesinin bozulmasıyla birlikte artış göstermiştir. Ancak erkeklerin yaklaşık yüzde 40'ında spermatogenezdeki bozulmanın nedeni belirlenemedi” diyor uzmanlar.

Çalışma, mikroplastiklerin olası rolü hakkında daha fazla bilgi sunmayı amaçlıyor çünkü “önceki kanıtlar, bunların hayvan modellerinde sperm kalitesini tehlikeye atabileceğini gösteriyor”. Bu bir başlangıç çalışmasıdır ve yazarlar, mikroplastiklerin insanlardaki potansiyel üreme etkilerini açıklığa kavuşturmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacağı sonucuna varmıştır.